Go to main navigation
Utvecklingssamtalet avsnitt 15.

Ulrika Modéer, statssekreterare, Melker Måbeck, Svenska Röda Korset, Lars Erlandsson, producent, Erik Halkjaer, programledare och Erik de la Reguera, journalist och författare.

Foto: Amanda Saveland

UTVECKLINGSSAMTALET

Avsnitt 15: En skicklig plan för att lösa flyktingkrisen

60 miljoner människor på flykt. Ett Europa som stänger gränserna och ett humanitärt system som inte fungerar. Går det att lösa den värsta flyktingkrisen i världen sedan andra världskriget? Svaret är tveklöst ja, men det kommer krävas politiska uppoffringar, mer effektivt använda resurser och ett långsiktigt engagemang från människor i gemen. Möjligen döljer krisen ett embryo till en politisk folkrörelse som kan bli svår att ignorera. 

Inte sedan andra världskriget har så många människor i världen varit på flykt. En liten andel av de nästan 60 miljoner människor som är på flykt söker sig till Europa, där inte bara EU, utan hela det humanitära systemet sätts på prov. Gränser stängs och pengarna för att hjälpa till räcker inte. Vad kan vi göra? 

Samtidigt som inte bara svenskar, utan människor i hela Europa går man ur huse för att hjälpa de många flyktingar som tagit sig hit undan krig och förföljelse, är det lätt att bli pessimistisk. Är det här den slags värld vi ska leva i? Är detta det "nya normala", som Rashid Khalikov, chef för FN:s organ för humanitär samordning, OCHA, säger i inledningen av detta avsnitt av Utvecklingssamtalet?

En av gästerna i samtalet, Melker Måbeck, internationell chef för Svenska Röda Korset, beskriver en för hans organisation exceptionell situation, men konstaterar också att orsaken till krisen är politikens misslyckande.

– Vi städar upp de humanitära konsekvenserna av politikernas misslyckande.

Ulrika Modéer, biståndsministerns statssekreterare, menar att hon och hennes kollegor inom politiken till skillnad från media måste klara av att se mer än en konflikt i taget. Det går att lösa det här. Det finns resurser. Utmaningen ligger i att fixa det trasiga humanitära systemet samtidigt som man hittar långsiktiga lösningar.

– Frågan är om det engagemang vi nu ser bland människor kan förvandlas till ett mer politiskt engagemang, att man börjar se de politiska problem som orsakar den situation vi nu ser i Europa. Det kan växa fram en folkrörelse med en potential att bli en politisk kraft som många politiker kommer ha svårt att ignorera, säger Erik de la Reguera, journalist och författare, bland annat till boken Gränsbrytarna.

Melker Måbeck, Ulrika Modéer och Erik de la Reguera möts upp på Utrikesdepartementet för ett samtal om den pågående flyktingkrisen, migration, bistånd, orsak och lösningar. Samtalsledare är OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer.

Tidigare avsnitt av Utvecklingssamtalet hittar du här. Du kan också prenumerera på podden i din poddapp på telefonen eller i iTunes. Hör gärna av dig till redaktionen om vad du tycker om Utvecklingssamtalet.