Go to main navigation
poddbild18.jpg

Frilansjournalisten Urban Hamid, OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer, Folkpartiets försvarspolitiska talesperson Allan Widman och Anna-Karin Johansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén.

Foto: Fredrik Wass

UTVECKLINGSSAMTALET

Avsnitt 18: När militären gömmer sig bakom biståndet

Enligt svenska militären gick svenska soldater skuldra mot skuldra med civila svenska biståndsarbetare i Afghanistan. En inte helt oproblematisk bild som inte bara utsätter civila svenskar för livsfara, utan även riskerar hela biståndsinsatser. Det här avsnittet av OmVärldens podd Utvecklingssamtalet tar upp gråzonen mellan militära insatser och bistånd.

Enligt Folkpartiets försvarspolitiska talesperson, riksdagsledamoten Allan Widman, slår Försvarsmyndigheten vakt om det som man betraktar som sin kärnverksamhet, vilket är den väpnade striden.

– Jag tror att Försvarsmakten som myndighet inte har tänkt sig att man någonsin ska ägna sig åt rena biståndsinsatser, säger Allan Widman i Utvecklingssamtalet.

Medverkar i podden gör även Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare Anna-Karin Johansson. Hon menar att högt uppsatta svenska militärer har en bild av hur Försvarsmakten arbetat nära och tillsammans med de svenska biståndsinsatserna.

– Jag har själv hört från militärer här i Sverige att svenskar som tjänstgjort i Afghanistan har sagt att man gått skuldra mot skuldra med de civila aktörerna. Dels är det inte min bild och är det så att man tycker det skulle jag i så fall vilja diskutera vad det innebär, säger Anna-Karin Johansson.

När frilansjournalisten Urban Hamid senast besökte Afghanistan mötte han anställda i Svenska Afghanistankommittén (SAK) som beskrev det som att svenska militärer mer eller mindre gömde sig bakom SAK:s goda rykte.

– Inte så att man sa att man representerade SAK, men att om frågan kom upp så sa man inte att man inte var kopplade till organisationen, utan försökte mörka det lite. Det tycker jag är en obehaglig utveckling, säger Urban Hamid i Utvecklingssamtalet.

Urban Hamid menar att även om det kanske är tydligt för oss att det finns en tydlig gräns mellan militärer och bistånd, kanske inte den gränsen är lika tydlig för lokalbefolkningen. Varför man utsätter biståndsarbetarna för fara.

– De blir så kallade soft targets. Fler och fler biståndsarbetare dödas, säger Urban Hamid.

Det är ett faktum att Sidafinansierad personal bodde och deltog på militärens dagliga möten på den svenska campen i norra Afghanistan. Sida finansierade även vägar som militären använde, men när de svenska FN-soldaterna i Mali ringde Sida för att få hjälp att renovera en väg, sa Sida nej. Om dessa gråzoner handlar detta avsnitt av Utvecklingssamtalet. Samtalsledare är Erik Halkjaer, OmVärldens chefredaktör.

Lyssna på tidigare avsnitt av Utvecklingssamtalet. Och kom ihåg att du kan prenumerera på podden i din poddapp på telefonen eller i iTunes. Hör gärna av dig till redaktionen om vad du tycker om Utvecklingssamtalet.