Go to main navigation
Podd.jpg

Tom Arnbom, expert på biologisk mångfald på Världsnaturfonden WWF, Erik Halkjaer, OmVärldens chefredaktör, Anna Axelsson, policyrådgivare för klimatfrågor på biståndsorganisationen Diakonia och Per-Erik Åberg, metrolog på Sveriges television diskuterar klimatmötet i Paris i detta avsnitt av OmVärldens podd Utvecklingssamtalet.

Foto: Erik Halkjaer

utvecklingssamtalet

Avsnitt 19: Sista chansen på klimattoppmötet i Paris

Den 30 november börjar FN:s klimattoppmöte i Paris. Världens ledare ska komma överens om ett bindande avtal för att jordens temperaturer inte ska bli för höga. Mänsklighetens sista chans, menar några, ett steg på vägen anser andra. Vad står egentligen på spel? OmVärldens podd Utvecklingssamtalet tar denna gång upp klimatförändringarna.

Att klimattoppmötet i Paris, i Frankrike, 30 november till 11 december handlar om mer än bara klimatet och högre temperaturer är det flesta överens om. Just därför har flera svenska biståndsorganisationer sedan flera år engagerat sig i frågan.

– Klimatförändringarna påverkar redan och kommer att påverka ännu mer, människors möjlighet till försörjning och andra saker som påverkar deras rättigheter, säger Anna Axelsson, policyrådgivare för klimatfrågor på biståndsorganisationen Diakonia i Utvecklingssamtalet.

Metrologen Per-Erik Åberg, på Sveriges television, förklarar att klimatförändringarna över tid leder till mer väderextremer. Platser där det redan rengar mycket kommer få mycket mer regn, vilket kommer drabba både människor och miljö. Medan andra ställen där det är vädligt torrt får det ännu torrare, vilket leder till andra problem.

– Det här med att temperaturen stiger får så väldigt många följdeffekter, säger Per-Erik Åberg.

Tillsammans med Tom Arnbom, expert på biologisk mångfald på Världsnaturfonden, WWF, för Per-Erik Åberg och Anna Axelsson ett samtal om effekterna av klimatförändringarna. Om hur hela kulturer står på spel, om flyktingströmmar som får dagens strömmar att likna rännilar och att världens militärer och underrättelsetjänster redan insett att klimatförändringarna är ett långt större hot än något militärt hot.

Så om klimattoppmötet i Paris inte är sista chansen, så står ändå mycket på spel. Men frågan är om ett bindande avtal eller en icke bindande överenskommelse är lösningen. Även här levererar gästerna ett svar.

Samtalsledare är Erik Halkjaer, OmVärldens chefredaktör.

Lyssna på tidigare avsnitt av Utvecklingssamtalet. Och kom ihåg att du kan prenumerera på podden i din poddapp på telefonen eller i iTunes. Hör gärna av dig till redaktionen om vad du tycker om Utvecklingssamtalet.