Go to main navigation
utv-samtal-20 web.png

Foto: Tobias Rydén

Avsnitt 20: Utvecklingsåret 2015 – ett superutvecklingsår med risker, utmaningar och några framgångar

Det gångna året har i biståndsbranschen gått under namnet superutvecklingsåret. Det var året som skulle lösa det mesta, men som kom att överskuggas av den värsta flyktingkrisen på 70 år. Samtidigt skulle näringslivet ta större plats och Sverige försökte sätta feminismen i centrum. Hur gick det? Tillsammans med Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka sammanfattar OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer utvecklingsåret 2015.

Superutvecklingsåret – det år då tre stora internationella konferenser skulle lägga grunden för hur världen ska tackla de stora utvecklingsfrågorna de kommande 15 åren. Finanseringsfrågan i Addis Abeba, Etiopien, de nya hållbara utvecklingsmålen i New York, USA, och klimattoppmötet i Paris, Frankrike. Men det gick snett redan från början.

De fattiga länderna var långt ifrån nöjda med mötet i Addis, vilket påverkade mötet i New York och i Paris där mänskliga rättigheter och jämställdhet äntligen skulle få utrymme inom klimatfrågorna, de nämns bara pliktskyldigt i slutdokumentets förord. Men det finns trots det anledning att vara nöjd, menar Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka i podden.

Hon tar också Pariskonferensen som exempel på vilka utmaningar vi står inför om kvinnor och jämställdhet ska få större utrymme inom utvecklingspolitiken. Hon beskriver mötet i Frankrike som ett möte för män.

Trots det har Sveriges feministiska utrikespolitik gjort avtryck. Långt mer än EU:s utvecklingsår, som nog få svenskar märkte. Året som gick försökte EU-kommissionen folkbilda om EU:s bistånd. Det gick si så där, eller?

I och med superutvecklingsåret skulle också näringslivet träda fram, som en stor finansiär av utveckling de kommande året. Även här finns mer att jobba med, även om det skett framsteg, anser Charlotte Petri Gornitzka.

Årets sista avsnitt av Utvecklingssamtalet är en årskrönika av utvecklingsåret 2015. Ett år som förutom superutvecklingsåret även kan sammanfattas med frågan: var gör en biståndskrona mest nytta?

– Att använda pengarna i ett utvecklat land är ganska inte just avsikten med biståndet. Vi är noga med att säga att ställ inte utsatta grupper mot varandra, säger Charlotte Petri Gornitzka i podden.

Samtalsledare är Erik Halkjaer, OmVärldens chefredaktör.

Lyssna på tidigare avsnitt av Utvecklingssamtalet. Och kom ihåg att du kan prenumerera på podden i din poddapp på telefonen eller i iTunes.