Go to main navigation
Helen Clark, Per Örnéus, Kerstin Lundgren, Romiana Bikhasa

Helen Clark, Per Örnéus, Kerstin Lundgren, Romiana Bikhasa 

omvärlden podd

Avsnitt 21: FN – älskat och hatat

Just nu är 125 miljoner människor i behov av akut humanitärt bistånd - och 60 miljoner är på flykt.
Har FN fortfarande trovärdighet som världssamvete och blir Helen Clark, högsta chef för FN:s utvecklingsprogram UNDP, nästa generalsekreterare?

FN är en organisation där 190 av världens medlemsländer gått samman kring en gemensam grund – de mänskliga rättigheterna.

När kriser och katastrofer avlöser varandra, den globala uppvärmningen skapar svåra problem och länder försöker hindra journalister och människorättsorganisationer att verka är frågan om FN förlorat sin moraliska röst i världen?

Det diskuteras i det nya avsnittet av OmVärlden Podd. Medverkar gör Helen Clark, chef för UNDP. På redaktionen samtalar Kerstin Lundgren, riksdagsledamot (C) som också sitter i utrikesutskottet, Per Örnéus, ambassadör för humanitära frågor på utrikesdepartementet och Romiana Bikhasa, som ska representera Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisation (LSU) på FN:s högnivåforum för hållbar utveckling i New York i juli, och är aktiv i Assyriska Ungdomsförbundet. 

Helen Clark är den högsta chefen för FN:s utvecklingsprogram, UNDP, och en av världens 25 mäktigaste kvinnor, enligt Forbes. UNDP arbetar i 170 länder.

Nyligen besökte hon Sverige för att diskutera genomförandet av FN:s nya utvecklingsagenda 2030.

Är kriserna vi ser omkring oss resultatet av en demokratisk kollaps?

– Nej det finns mer demokrati i världen nu än när jag växte upp, när många länder fortfarande var kolonier, säger Helen Clark.

FN är det internationella organ där 193 länder har gått samman för att stå upp för mänskliga rättigheter, men frågan är om FN förlorat sin moraliska röst.

– FN är en spegling av hur saker ser ut, vi har ingen världspolis som kan gå in och agera, säger Kerstin Lundgren, som anser att FN behöver förändras. Hon menar att det läggs för många nya uppgifter på organisationen.

Per Örnéus beskriver ett FN där byråkratin tillåts växa samtidigt som det är en arena för alla länder att samlas och försöka enas om en gemensam värdegrund. 

Romiana Bikhasa tycker inte FN agerat tillräckligt tidigt vad gäller klimatfrågorna, och säger att frustrationen för flyktingar, eller de som befinner sig i konflikter och krig, beror på att man önskade mer stöd från FN än vad man faktiskt fick.

– Ingen människa kan säga, med hedern i behåll, att vi klarat flykingsituationen bra, säger Per Örnéus, men vi får inte glömma att kärnan är en politisk konflikt, och att FN inte klarar att agera på grund av ett lamslaget säkerhetsråd.

Samtalsledare är Ylva Bergman, OmVärldens chefredaktör.

Lyssna på tidigare avsnitt av Omvärldens Podd och Utvecklingssamtalet. Du kan prenumerera på podden i din poddapp på telefonen eller i iTunes. Hör gärna av dig till redaktionen om vad du tycker och tipsa oss om intressanta ämnen.