Go to main navigation
Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom

Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom 

Foto: privat

omvärlden podd

Avsnitt 24: Modets pris – om kläder, arbete och ansvar

För tre år sedan kollapsade industribyggnaden Rana Plaza och över 1130 människor dog i en av textilindustrins värsta katastrofer någonsin. Vad innebär jakten på allt billigare kläder för människorna som tillverkar dem? Och vad har blivit bättre sedan Rana Plaza?
– Det är obegripligt att det inte skett mer under de här tre åren som gått, säger journalisten och författaren Tobias Andersson Åkerblom i ett nytt avsnitt av OmVärlden Podd.

Efter tragedin den 24 april 2013 då 1130 arbetare dog i Bangladesh har många talat om hur textilindustrin måste göras säkrare och hur arbetarnas ställning kan stärkas. Men vad har egentligen hänt?

I det här avsnittet av OmVärlden Podd hör vi journalisterna och författarna Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom som i september kommer ut med boken ”Modeslavar”. Boken är resultatet av en mångårig granskning av den globala textilindustrin och jakten på billiga kläder. Under arbetet har de stött på många svenska klädmärken, såsom Hennes & Mauritz, Gina Tricot, Blåkläder, Kappahl, Lindex, med flera. De har också mött fackligt engagerade som utsätts för hot och våld, samt textilarbetare som prostituerar sig eftersom lönen inte räcker till.

Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom intervjuas av OmVärldens reporter Axel Kronholm.