Go to main navigation
Bild på Colombias president Juan Manuel Santos.

Efter mer än ett halvt sekels krigande lyckades den colombianska regeringen och Farc-ferillan enas om ett fredsavtal. Avtalet var historiskt, men röstades med väldigt liten marginal ner i en folkomröstning. Ändå fick Colombias president Santos Nobels fredspris.

Foto: Flickr/Presidencia de la República del Ecuador

omvärlden podd

Avsnitt 33: Colombia efter fredspriset – vad händer nu?

Hur ska president Santos lyckas skapa fred? Hur går han vidare efter nederlaget i folkomröstningen och Nobels fredspris? Hur stor är risken att strider bryter ut igen? OmVärlden Podd har träffat Edmé Domínguez, docent i freds- och utvecklingsforskning med inriktning mot Latinamerikastudier vid Göteborgs universitet.

Efter 52 år av inbördeskrig lyckades den colombianska regeringen och Farc-gerillan enas om ett fredsavtal. Avtalet innebar vapenvila och nedrustning, bland annat förbands Farc att flytta sina soldater till särskilda nedrustningsläger som FN skulle inrätta. Man skulle även ta upp brott som begåtts under konflikten i specialdomstolar. I utbyte mot att också upphöra med narkotikaframställning skulle Farc tillåtas bli ett politiskt parti.

Avtalet var historiskt, men röstades med väldigt liten marginal ner i en folkomröstning. Ändå valde den norska Nobelkommittén att ge årets fredspris till president Santos, för ansträngningarna att skapa fred.

Så vad händer nu? Parterna har lovat att fortsätta förhandla, men tiden är knapp. 2018 har president Santos suttit två mandatperioder vid makten och det är dags för en ny president. Vem blir det, och hur kan det påverka fredsförhandlingarna? Om detta och en del annat pratar vår reporter Axel Kronholm och Edmé Domínguez, docent i freds- och utvecklingsforskning med inriktning mot Latinamerikastudier vid Göteborgs universitet. 

Medverkande: Edmé Domínguez
Reporter: Axel Kronholm
Ansvarig utgivare: Ylva Bergman