Go to main navigation
OmVärlden Podd

Ny podd med Gunilla Carlsson, Lise Bergh och Hans Linde.

PODD

Avsnitt 44: Munkavlar och maktlöshet

Kvinnor rätt till sin kropp är en förutsättning för att minska fattigdomen. Ändå har USA valt att återigen införa restriktioner kring biståndet riktat mot kvinnor – och nu påverkas även svenska organisationer.

Rätten att bestämma över sin kropp är inte en självklarhet i alla länder. Men utvecklingen går framåt. Antalet kvinnor som dör i samband med en graviditet har minskat med över 40 procent sedan 1990. Sexualundervisning blir allt vanligare. Samtidigt har världen inte lyckats minska mödradödligheten så som man bestämt, och var elfte minut dör en flicka eller kvinna i samband med en osäker abort.

Att ge unga rätt till kunskap och rättigheter om sin kropp är en förutsättning för att bekämpa fattigdom och nå de globala målen.

Men en av världens största barnrättsorganisation, Save the Children International, har valt att skriva under USA:s villkorade bistånd. De får varken arbeta för eller informera om abort – om de ska få amerikansk finansiering.

I den här podden kritiserar Gunilla Carlsson, före detta biståndminister (M), och numera vice ordförande för GAVI, the Vaccin Alliance, Rädda Barnen för beslutet.

Vi är många medlemsorganisationer som får pengar från andra givare, och vi kommer att fortsätta tala för sexuella och reproduktiva rättigheter och samarbeta med andra kring detta, svarar Lise Bergh och förklara att beslutet inte kommer att drabba Rädda Barnen Sverige.

Hans Linde, ny ordförande för RFSU är dock orolig.

– I det här läget hade vi behövt mobilisera för ökat stöd. Det handlar inte bara om pengar, säger han.

Ylva Bergman