Go to main navigation
Hans Linde Ann Svensén Ylva Bergman Kristina Henschen

Hans Linde, Ann Svensén, Ylva Bergman och Kristina Henschen.

Foto: Louise Gårdemyr

PODD

Avsnitt 49: Vilket år – biståndsåret 2017!

En värld på flykt, USA och Sveriges roll i det globala utvecklingsarbetet – och hur mycket makt har civilsamhället? Årets sista podd tar grepp på några av de stora frågorna under året som gick och samtalar med tre av biståndsdebattens mäktigaste.

Vilket år! Som ny president har Donald Trump dragit in bistånd till alla internationella organisationer som arbetar med abortfrågan, dragit sig ur klimatavtalet och klimatfinansiering.Hur går det för Sverige att stå upp för biståndes principer när EU stoppar flyktingar med biståndspengar?

Ann Svensén, generalsekreteraren för IM (Individuell människohjälp), Hans Linde, ordförande för RFSU samt Kristina Henschen, chef för Union to Union och ordförande för CONCORD, diskuterar i årets sista podd, med Ylva Bergman, chefredaktör för OmVärlden.

Men det handlar också om hur det är att ha makt i biståndsdebatten och hur mycket det går att påverka politiken från civilsamhällets sida? Kan den svenska modellen vara unik i världen, där civilsamhället ändå har möjilghet att driva en dialog. Inom EU har Kristina Henschen upplevt stor frustration från civilsamhällets sida över att inte bli lyssnade på och för att "dialogen inte kommer framåt".

– Man blir chockerad och väldigt bekymrad över det samtalsklimat som råder mellan Kommissionen och civilsamhället, säger hon.