Go to main navigation
kongo-poddcast.jpg

Maria Eriksson Baaz forskar om Demokratiska republiken Kongo vid institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet samt statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet.

Foto: Foto: Uppsala Universitet

OMVÄRLDEN PODD

Avsnitt 52: Vad händer i Kongo?

Ett år efter att svenska Zaida Catalán och hennes kollega Michael Sharp mördades i Kongo-Kinshasa är läget i landet ytterst instabilt. OmVärlden Podd pratar med Maria Eriksson Baaz som bott i Kongo och forskat på landet i över 15 år.

President Joseph Kabilas mandat gick ut i december 2016. Efter flera förseningar utlovas nu ett nytt val i december i år. Oppositionen är kraftigt försvagad men inom civilsamhället och kyrkan organiserar man motstånd mot regimen.

Samtidigt sprider sig strider i andra delar av landet. I östra Kongo har våldsamheter tvingat över 40 000 människor på flykt över gränsen till Uganda den senaste månaden, enligt Läkare utan gränser.

Kongo-Kinshasa, eller Demokratiska republiken Kongo, är en av världens största humanitära kriser. Drygt 13 miljoner människor, av en befolkning på cirka 80 miljoner, är i behov av humanitärt stöd. Omkring 4,5 miljoner lever som internflyktingar och en halv miljon har flytt till närliggande länder.

Maria Eriksson Baaz är uppvuxen i Kongo-Kinshasa och i dag forskare vid Uppsala och Göteborgs universitet. I en intervju för OmVärlden Podd berättar hon om hur konflikterna ser ut, hur de hänger ihop med landets politiska kris, och vad det finns för hopp för landet.

Axel Kronholm