Go to main navigation
Utvecklingssamtalet, avsnitt 8

Foto: Fredrik Wass

UTVECKLINGSSAMTALET

Avsnitt 8: Show me the money

Det är dags att världen håller vad man lovat. Det saknas pengar att nå både millenniemålen och de nya hållbara utvecklingsmål som ska tas fram i höst. När världens ledare om en månad möts i Etiopiens huvudstad Addis Abeba krävs det att de kommer överens om hur den globala utvecklingen ska finansieras framöver.

Om detta pratar Peter Sörbom, policysamordnare på Concord Sverige, Mussie Ephrem, handläggare för Afrikas horn och Kenya på Forum Syd, och Annika Sundén, chefsekonom på Sida, i veckans Utvecklingssamtalet. Samtalet leds av OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer.

– De rika länderna har haft väldigt svårt att leva upp till det som vi tillsammans har lovat, säger Mussie Ephrem.

Han uttrycker sig också diplomatiskt att Sverige kanske inte ska slå sig själva för bröstet alltför mycket. Det råder inte heller någon tvekan om att förhandllingarna inför och i Addis Abeba är svåra. Risken för ett urvattnat dokument som kan få svåra konsekvenser för världens utveckling de närmaste åren är stor.

Trots detta är samtalsdeltagarna rörande överens om att för att fattigdomen ska utrotas och världen utvecklas på ett hållbart sätt krävs det mer än bistånd. Det behövs att världens skatteflykt stoppas, att utländska direktinvesteringar och alla pengar som världens migranter skickar hem till sina anhöriga spelar i samma orkester som biståndet.

Avsnittet fördjupar diskussionen om vad som hände med de åtta millenniemålen och hur man ska ta fram och finansiera de 17 nya hållbara utvecklingsmål som ska sättas i New York i september i år. Mer om detta går att läsa  i reportaget Uppdrag: rädda mänskligheten på OmVärlden berättar. Rekommenderas görs också hela intervjun med Sveriges särskilda sändebud för utvecklingsfinansiering, ambassadör Staffan Tillander.

Har du inte hört de tidigare avsnitten av Utvecklingssamtalet, gör gärna det. Har du synpunkter, tankar eller idéer kring podden hör gärna av dig till redaktionen.  I nästa vecka kommer OmVärldens tidigare chefredaktör Mats Sundgren med gäster prata om Sveriges största biståndsprojekt och kanske mest kända, pappersbruket i Bai Bang, Vietnam.