Go to main navigation
omvarlen_podd3.png

#metoo har svept över världen och olika branscher – så även inom biståndet där organisationer har tagit allvarligt på det som hänt, och satt in åtgärder.

PODD

Avsnitt 93: Två år med #metoo – världens reaktioner, biståndet och vägen framåt

För två år sedan briserade #metoo och svallvågorna har svept in över världen och i många länder mobiliserar nu kvinnor mot sexuella övergrepp. Hur reagerade biståndet som jobbar med de mest utsatta – och vad händer nu?

Den 5 oktober 2017 avslöjades att Hollywoodproducenten Harvey Weinstein utsatt ett antal kvinnor för sexuella övegrepp. Den 15 oktober började hashtaggen #metoo trenda i sociala medier och seden svepte svallvågorna in i bransch efter bransch. Så också inom biståndssektorn – #aidtoo.

Den brittiska biståndsministern tillsatte en särskild kommitté som kom fram till att det finns en utbredd kultur av övergrepp i branschen och att vittnesmål tystas ned. Sedan dess har flera organisationer, såsom Oxfam, Läkare utan Gränser och Unaids tagit itu med problemen och genomfört åtgärder.

Lyssna på Pieter Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser i Sverige och Louise Lindfors, generalsekreterare för Afrikagrupperna, i ett samtal med OmVärldens chefredaktör Ylva Bergman, om hur #metoo påverkat världen, biståndet och om det blivit en hävstång för organisationer att ta itu med problem som funnits under en längre tid.