Go to main navigation
podd_covid19.jpg

OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer och Anna-Karin Sjöblom från Läkare utan gränser med Zena Awad, från Svenska Röda Korset på länk (datorn i bakgrunden), i ett samtal om hur erfarenheterna av att bekämpa ebola och kolera kan användas för att hindra smittspridning av covid-19 i Sverige. 

podd

Avsnitt 99: Hjälparbete i coronans tid

Med erfarenheter av att bekämpa ebola och kolera i Afrika arbetar nu hjälparbetarna Zena Awad och Anna-Karin Sjöblom med covid-19 i Sverige. I OmVärlden podd talar de om vad vi kan lära av andra epidemier.

Du hittar också OmVärlden podd i din podd-app!

I och med smittspridningen av covid-19, eller coronaviruset i Sverige kommer erfarenheter från att bekämpa ebola, mässlingen och kolera i Afrika väl till pass. Zena Awad, som är internationell rådgivare inom hälsa på Svenska Röda Korset är nyligen hemkommen från Kamerun.

— Vi inom Röda Korset arbetar vi med stöd och information till rätt människor för att sakta ner smittspridningen i Sverige. Vi har i Sverige en i jämförelse med andra länder jag arbetat i en äldre befokning och därmed fler inom riskgruppen, säger Zena Awad. 

Anna-Karin Sjöblom, från Läkare utan gränser, har tidigare arbetat med mässling- och ebolautbrott i Demokratiska republiken Kongo och Västafrika. Nu är hon tjänstledig och arbetar med covid-19 på Karolinska Institutets kunskapscenter för katastrofmedicin.

— Kompetensen man har som fältarbetare i miljöer där behoven är så extremt mycket större än resurserna kommer väl till pass nu. Det vi ser är en ny typ av kris som slår lite annorlunda och då behöver vi hitta nya sätt att arbeta på. Det är lite av ett kavla-upp-ärmarna-tillfälle, säger Anna-Karin Sjöblom.

Både Zena Awad och Anna-Karin Sjöblom säger att efter de många virusutbrott som drabbat flera länder Afrika finns där en stor erfarenhet av förebygga smittspridning. Det finns också bland stora delar av befolkningen en vana att alltid tvätta händerna, inte pilla sig i ansiktet och att stanna hemma vi minsta smitta.

— I Sverige kommer allmänheten att behöva ändra sitt sätt att agera i vardagen. Det kan ta lite tid, säger Zena Awad. 

På Läkare utan gränser är man kritiska mot att till exempel EU stoppat export av skyddsutrusning utanför EU. Anna-Karin Sjöblom konstaterar att de globala rättvisefrågorna ställs lite på sin spets vid en pandemi.

Samtidigt påminner Zena Awad om att fler människor i världen är utbildade, ahr större kunskaper och erfarenheter än tidigare. Och det finns mer resurser än vid tidigare pandemier. 

— Vi kommer att lära oss mycket av det här, säger Zena Awad. 

Erik Halkjaer