Go to main navigation
_AP61560-eurovision-webb.jpg

Flaggviftande har blivit en het fråga under Eurovision 2016

Foto: Andres Putting (EBU)

Omvärlden podd

Avsnitt 25: Eurovision för alla?

Musik går över alla gränser och förenar folk brukar det heta. Men går det att bortse från politik när vissa länder får vara med i Eurovision och andras flaggor förbjuds, och hur hänger det egentligen ihop?
– Eurovision är ett av de få ställen där drömmen om ett gränsöverskridande samarbete hålls vid liv, säger professor Johan Fornäs.

Eurovision Song Contest är tillbaka i Sverige med mottot ”Come Together”. Musiktävlingen startades 1956 av det europeiska tv-samarbetet European Broadcasting Union med avsikt att föra samman Europas länder. Idag kommer deltagarna inte längre bara från Europa, och många länder har kommit och gått sedan starten.

60 år efter att det första Eurovision Song Contest sändes så hävdar arrangören att tävlingen fortfarande är opolitisk, men varje år lyckas ett eller flera bidrag skapa kontroverser med politiska övertoner. Taktikröstning, förbjudna flaggor och kampen för mänskliga rättigheter är återkommande fenomen, och debatten har varit särskild het 2016.

I OmVärlden Podd om Eurovision talar Björn Widmark med professor Johan Fornäs om rollen som tävlingen har för deltagande länderna, i och utanför Europa. Helle Kikerpuu tar tempen på stan och frågar: hur tänker du kring tävlingen och det ofrånkomliga politiska inslagen.