Go to main navigation
Khazar Fatemi, Carmen Blanco Valer, Anna Roosvall och Clara Lee-Lundberg.

Khazar Fatemi, Carmen Blanco Valer, Anna Roosvall och Clara Lee-Lundberg.

Foto: Erik Halkjaer

PODD

Utrikesjournalistik från livmodern

Att vara utrikeskorrespondent är något av ett drömjobb, men det är också svårt och komplext, särskilt i en allt mer globaliserad värld. Hur subjektiv kan rapporteringen vara, måste man ha en relation till det land man rapporterar ifrån och hur gör man utrikesjournalistik utan att befästa stereotyper? Om detta handlar detta avsnitt av OmVärldens podd Utvecklingssamtalet.

Utvecklingssamtalet tar denna gång avstamp i två inslag i Sveriges Radio P1. En krönika av Latinamerikakorrespondenten Lotten Collin, som sändes med anledning av mors dag. Och ett inslag av Mellanösternkorrespondenten Cecilia Uddén om Islamiska staten.

Lotten Collins krönika ledde i våras till en debatt om subjektivitet och postkolonialism i utrikesbevakningen. Tillsammans med ett 50-tal andra kvinnor med latinamerikanska rötter kritiserade folkhögskoleläraren och aktivisten Carmen Blanco Valer, som själv har rötter i Peru, Lotten Collin för att nedvärdera kvinnokampen i Latinamerika, att den förts via livmodern.

I Utvecklingssamtalet får Carmen Blanco Valer, delvis medhåll av frilansjournalisten Khazar Fatemi och medieforskaren Anna Roosvall om att varifrån en journalist kommer spelar mindre roll. Större vikt bör läggas vid det postkoloniala arvet.

Khazar Fatemi har i sin rapportering ifrågasatts om hon är objektiv eller subjektiv, men anser att bra utrikesjournalistik bottnar i professionalism. Hon tror att hennes kurdiska bakgrund och uppväxt i Iran och Afghanistan kan spela roll så tillvida att hon kanske kan vara mer kritisk och vågar kritisera för att hon vet var gränsen går, men att det egentligen inte är så viktigt huruvida en journalist har en anknytning till platsen hen rapporterar ifrån. 

Traditionellt domineras utrikesbevakningen av vita medelålders män, vilket håller på att förändras. Svårare är det, enligt Anna Rooslvall, att rucka på uppdelningen mellan inrikes- och utrikesjournalistik, för att anpassas sig till en mer globaliserad värld. Till skillnad från sport-, mode- och ekonomijournalistik, som är uppdelade på ämnen relaterar utrikesjournalistik vill var någonting har hänt. Uppdelningen mellan utrikes och inrikes antyder att en nyhetshändelse kan tolkas på olika sätt beroende på inom vilka nationsgränser det har hänt.

Samtalsledare är Clara Lee Lundberg, frilansjournalist.

Lyssna på tidigare avsnitt av Utvecklingssamtalet. Och kom ihåg att du kan prenumerera på podden i din poddapp på telefonen eller i iTunes. Hör gärna av dig till redaktionen om vad du tycker om Utvecklingssamtalet.