Volontärer från organisationen HOLD i Demokratiska republiken Kongo informerar om COVID-19 och uppmanar människor att tvätta händerna och stanna hemma. 

Volontärer från organisationen HOLD i Demokratiska republiken Kongo informerar om COVID-19 och uppmanar människor att tvätta händerna och stanna hemma. 

Avsnitt 100: Tusentals barn riskerar att dö på grund av coronaviruset

I avsnitt 100 av OmVärlden podd diskuteras hälsoeffekterna av coronaviruset i Afrika. Enligt Unicefs globala hälsochef, Stefan Swartling Peterson riskerar tusentals barn att dö när hälsovården överbelastas.

Publicerad:

PODD

Avsnitt 100: Tusentals barn riskerar att dö på grund av coronaviruset

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

Du hittar också OmVärlden podd i din podd-app!

OmVärldens reportrar Sara Assarsson och Johannes Tegnér fastnade i nordöstra Demokratiska republiken Kongo. Medan de arbetade på ett stort reportage om världens största mässlingsutbrott, till den prisbelönta sajten OmVärlden berättar slog coronapandemin till med full kraft.

— Vi hade varit i Kongo i cirka en vecka när vi fick besked om att Rwanda stängde gränsen mot Kongo. Det är första gången någonsin. Det gjorde man inte ens under ebolautbrottet. Vi blev kvar här lite längre än beräknat. Och nu har även Kongo stängt gränserna, säger Sara Assarsson till OmVärldens reporter Moa Kärnstrand i det 100:de avsnittet av tidningens podd.

Medan Rwanda helt stängt ner landet, nu fram till 19 april, har uppmaningarna i Demokratiska republiken Kongo hittills mest handlat om rekommendationer. Sara Assarsson och Johannes Tegnér berättar att i staden Goma där de befann sig bara fanns två fall i början av april.

Världens mest trafikerade gräns, mellan DR Kongo och Rwanda, har helt stängts. Där i vanliga fall 50 000 människor passerar varje dag är det idag tomt.

— Kongo drabbades av ett stort mässlingsutbrott förra året. Man beräknar att över 300 000 människor smittades och man har talat om 6 000 döda, säger Sara Assarsson i podden.

De som framför allt smittades, och även dog, av mässlingen i DR Kongo var barn, som inte blivit vaccinerade eller som vaccinerats med ett vaccin som inte håller tillräckligt god kvalité. Ebolautbrottet som startade 2018 har hittills dödat 2 200 personer, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

För tidigt med stängda gränser

Moa Kärnstrand pratar även med den globala hälsochefen för FN:s barnfond, Unicef, Stefan Swartling Peterson.

— Vi ser fattiga länder som försöker göra så kallade lockdowns och det påverkar människor direkt om man inte får någon mat. I ett andra skede kommer vi se en belastning på sjukvården när människor blir sjuka i corona kommer de patienterna tränga undan andra, säger han i podden.

Stefan Swartling Peterson ställer sig kritisk till att länder i Afrika redan nu stängt gränser och skolor, när de än så länge bara har ett fåtal bekräftade fall av coronaviruset. Han beskriver det som att länderna tar i med släggan innan det ens finns något att använda släggan på. Det slår hårt mot ekonomin och människors möjligheter att försörja sig.

— Under tolv månader av ebolakamp i Sierra Leone sökte dels folk vård i lägre grad och dels var en del av sjukvården nedstängd. Vi beräknar att vi förlorade 7 000 barn före femårsålder i de här vanliga febersjukdomarna, lunginflammation, diarré och malaria. Och det är vad vi tyvärr förväntar oss att se över hela Afrika nu, säger också Stefan Swartling Parterson i podden.

Han säger att barnen kommer inte dö direkt av coronaviruset. De kommer däremot att dö i andra sjukdomar, och de effekterna kommer att bli mycket större i Afrika, än vad effekterna av coronaviruset kommer bli. Han säger också att det råder stor osäkerhet kring vad som händer när undernärda barn eller vuxna med tuberkulos smittas av coronaviruset.

Sara Assarssons och Johannes Tegnérs reportage om mässlingsutbrottet i Demokratiska republiken Kongo publiceras på OmVärlden berättar i maj.

Erik Halkjaer

Mer läsning

EU-kommissionärerna Stella Kyriakides och Jutta Urpilainen

”Vaccinrättvisa är en geopolitisk nödvändighet”

Som Team Europe måste vi infria löftet om att stödja låg- och medelinkomstländer genom att dela med oss av över 250 miljoner doser före årets slut. Så här långt har EU-länderna endast delat med sig av ungefär 50 miljoner doser. Nu är det dags att fullgöra detta åtagande, skriver EU-kommissionärerna Stella Kyriakides och Jutta Urpilainen.