Charlotte Rydh, generalsekreterare för branschorganisationen Giva Sverige, oroar sig för svaga insamlingsresultat i spåren av covid-19. 

Charlotte Rydh, generalsekreterare för branschorganisationen Giva Sverige, oroar sig för svaga insamlingsresultat i spåren av covid-19. 

Avsnitt 102: En insamlingsbransch i kläm

Branschorganisationen Giva Sverige larmar om minskad insamling till bistånd, samtidigt ökar branschens chefslöner. OmVärlden podd möter Giva Sveriges generalsekreterare Charlotte Rydh.

Publicerad:

PODD

Avsnitt 102: En insamlingsbransch i kläm

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

Du hittar också OmVärlden podd i din podd-app!

Tidigare i våras slog insamlingsorganisationerna branschorganisation Giva Sverige larm om att allmänhetens gåvor till ideella organisationer kommer minska under coronapandemin. När Giva Sveriges generalsekreterare deltar i OmVärlden podd fördjupar hon sig i detta.

— Insamlingsorganisationerna drabbas nu dubbelt. De ser ökade behov eller efterfrågan på stöd, samtidigt som de ser minskade intäkter. Det som minskar först och omedelbart är företagens bidrag och gåvor. Privatpersonernas givande kommer minska också, men senare, säger Charlotte Rydh.

Redan före pandemin noterade Giva Sverige att insamling till organisationer som arbetar med internationella utvecklingsfrågor stagnerat. Enligt organisationens årliga sammanställningar har givandet ökat, men i stort planat ut 2017-2018, en tendens som lär hålla i sig även 2019, förutspår Charlotte Rydh.

Den ökning i givande som Giva Sverige registrerat över åren visar också att svenskarnas engagemang för internationella frågor minskat.

— När vi ställer frågor får vi svar att folk engagerar sig i saker hemma i Sverige, som utsatta barn, forskning, sjukdomar som kan drabba sig själv och sin familj. Det ger en signal om vad som kan komma, säger Charlotte Rydh.

I podden kommenterar Charlotte Rydh också biståndsbranschens chefslöner, som enligt OmVärldens sammanställning ökat kraftigt sedan 2013. Från Giva Sveriges synvinkel är ökningen i sig inte så konstig.

— Tittar man på er tabell så är kanske inte ökningarna i sig så intressanta, utan var nivåerna ligger på idag. Krasst är det inte så att någon av de här nivåerna egentligen är exceptionell i relation till vad de här organisationerna har för omsättning och verksamhet, säger hon.

Charlotte Rydh tycker det är viktigt att biståndsorganisationernas chefer står upp för att det är okej att ta betalt, även om de också brinner för de frågor de jobbar för.

— Vi pratar om en sektor där man arbetar för de mest utsatta i världen, och om frågor som handlar om vilket samhälle vi ska ha, med solidaritet och medmänsklighet. Varför ska det vara mindre betalt än om du sitter på Indiska, MQ eller Ericsson?

Se hur lönerna i branschen har utvecklats här.

Erik Halkjaer

Mer läsning

Vaccinering mot covid-19 i USA.

Avsnitt 125: Vaccin till alla

Trots stora vetenskapliga framgångar med att få fram vaccin mot covid-19 råder en kraftig global snedfördelning mellan vilka som får vaccinet. Gäster i OmVärldens sommarpodd är Stefan Swartling Peterson, professor i global hälsa, och Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.

Bara den 30 april registrerade Indien fler än 3 miljoner fall av covid-19 och 3 500 dödsfall. Här förs en kvinna till universitetssjukhuset i Kolkata.

Avsnitt 123: Pandemin förlamar Indien

Var tionde vuxen indier har fått den första dosen vaccin, men i OmVärlden podd tar statsvetaren Sten Widmalm och generalsekreteraren för organisationen Pratham Sverige, Ingrid Eelde Koivisto, upp de många utmaningar som Indien står inför i skuggan av pandemin.