Enayatullah Adel på Svenska Afghanistankommittén tror att krigströtthet och nya generationer av afghaner ökar möjligheterna till fred i Afghanistan. 

Enayatullah Adel på Svenska Afghanistankommittén tror att krigströtthet och nya generationer av afghaner ökar möjligheterna till fred i Afghanistan. 

Avsnitt 106: Fred i Afghanistan i vår tid

Afghanistans president har gått med på fångutväxling med talibanerna. Ett viktigt steg mot eldupphör och fredssamtal, men ännu är vägen till fred lång, säger Enayatullah Adel från Svenska Afghanistankommittén i OmVärlden podd.

PODD

Avsnitt 106: Fred i Afghanistan i vår tid

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

Du hittar också OmVärlden podd i din podd-app!

Den 9 augusti gick en rådgivande folkförsamling, Ioya Jirga, i Afghanistan med på att låta landets president Ashraf Ghani släppa de sista 400 krigsfångar som talibanerna krävt. När 80 släppts bromsades processen.

– Afghanistans regering har satt nya villkor. Man har sagt att talibanerna fortfarande håller 22 soldater fångar som måste släppas, annars kommer man inte släppa de 320 talibanerna. Samtigt har Frankrike och Australien sagt att regeringen inte får släppa vissa talibaner för att de dödat deras medborgare i Afghanistan, säger Enayatullah Adel, på Svenska Afghanistankommittén (SAK) i OmVärlden podd.

Han säger att fångutväxlingen är ett känsligt och komplicerad steg, och ett nödvändigt steg för att börja samtala kring freden i Afghanistan. USA och talibanerna kom överens om 29 februari 2020 att Afghanistans regering ska släppa 5 000 talibaner i utbyte mot att talibanerna ska släppa 1 000 regeringssoldater.

– Så länge fångutväxlingen inte fullföljts kommer inte samtalen ske, säger Enayatullah Adel.

Detta avsnitt handlar om möjligheterna till fred i Afghanistan, som kanske aldrig varit bättre. Efter årtionden av konflikt tycks parterna visa krigströtthet. USA:s president Donald Trump har lovat få ett slut på USA:s involvering i kriget.

USA och talibanerna förde också samtal i över ett år, som till slut ledde fram till att USA lovade att dra tillbaka sina soldater ur landet om talibanerna lovade att inte ha några kontakter med terrorgruppen Al Qaeda eller andra terrorgrupper och att inte rikta attacker mot USA:s intressen runt om i världen.

En del av överenskommelsen mellan talibanerna och den afghanska regeringen handlade också om en fångutväxling mellan Afghanistans regering och talibanerna, vilket skulle kunna följas av ett eldupphör och fredssamtal. I stort sett alla fångar har släppts, utom de som parterna nu bråkar om.

– Det finns en krigströtthet på båda sidorna och en vilja i regionen att få slut på kriget, och framför allt det afghanska folket som lidit i så många år. Båda parterna i konflikten har brutit mot internationell humanitär rätt och dödat civila. Nu finns det en vilja att göra slut på kriget. Det skulle vara ett stort steg för det afghanska folket, säger Enayatullah Adel.

Själv kom han till Sverige som ensamkommande 2004 och har sedan dess utbildat sig, arbetat på biståndsmyndigheten Sida med Afghanistan och nu på SAK. Kvar i Afghanistan finns hans familj som liksom många afghaner nu hoppas på fred.

– Folk är trötta. Man vill ha fred. De önskar fred i Afghanistan och leva livet i lugn och ro som alla andra människor i världen, säger Enayatullah Adel.

Utöver den känsliga fångutväxlingen kantas en fredsprocess av flera hinder. Att bara komma överens om om villkoren för samtal är nästa stöttesten, och vilka som ska sitta vid förhandlingsbordet. Många afghaner oroar sig också för de rättigheter de vunnit de senaste 20 åren.

Om detta handlar detta avsnitt av OmVärlden podd, om möjligheter och vad som står på spel. Är fred i Afghanistan möjlig i vår tid?

Erik Halkjaer