Under sittande president Donald Trump har USA i stor utsträckning vänt internationella samarbeten ryggen. Det vill motkandidaten i presidentvalet, Joe Biden, ändra på.

Under sittande president Donald Trump har USA i stor utsträckning vänt internationella samarbeten ryggen. Det vill motkandidaten i presidentvalet, Joe Biden, ändra på.

Avsnitt 108: Amerikanska valet sätter bistånd i fokus

Bistånd är en större valfråga i USA än i Sverige. Hur presidentkandidaterna Donald Trumps och Joe Bidens biståndspolitik skiljer sig åt är inte tydligt, men de har mycket olika syn på USA:s roll i världen. Om detta handlar OmVärlden podd denna gång.

Publicerad:

PODD

Avsnitt 108: Amerikanska valet sätter bistånd i fokus

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

I detta avsnitt av OmVärlden podd möter OmVärldens reporter Moa Kärnstrand nyhetsbyrån TT:s USA-reporter Tina Magnergård Bjers, associate senior fellow vid fredsforskningsinstitutet SIPRI, Johan Schaar, med stor erfarenhet av internationellt biståndsarbete, och OmVärldens chefredaktör Erik Halkjaer i ett samtal om biståndet som valfråga i det kommande presidentvalet i USA.

De flesta amerikaner tar bistånd och givmildhet mot omvärlden på stort allvar. Det finns en stor stolthet kring USA:s roll i världen och många amerikaner skänker pengar till välgörande ändamål.

USA är också världens största biståndsgivare, men sett i andel av landets bruttonationalintäkt tillhör USA en av de minsta biståndsgivarna inom organisationen OECD. Medan Sverige lägger en procent av sin BNI på bistånd lägger USA bara 0,18 procent.

Under president Donald Trump har biståndet minskat, men inte så mycket som han velat eftersom kongressen stoppat flera av hans förslag på neddragningar. Huruvida Joe Biden vill öka biståndet och exakt hur hans biståndspolitik skiljer sig mot Donald Trump är inte helt tydligt, framgår av podden.

Det som däremot skiljer de två kandidaterna åt är synen på USA:s roll i världen. Medan Donald Trump vänt flera internationella organisationer och avtal ryggen har Joe Biden sagt att han vill återta USA:s plats på den internationella scenen, inom till exempel FN och klimatavtalet.

Medan Donald Trump på sin första dag på jobbet skrev under den så kallade Global gag rule, som bland annat förbjuder biståndsorganisationer, som tar emot biståndspengar från USA, att bistå till abort. Joe Biden har å sin sida lovat att han på sin första dag på jobbet skulle se till att USA kliver tillbaka in i klimatavtalet.

Gästerna i detta avsnitt av OmVärlden podd utgår från inspelade analyser gjorda av Jessica Trisko Darden, forskare i internationella relationer vid American university, i Washington D.C, i USA.

Erik Halkjaer

Lyssna på podden i Podcaster, Acast eller på Spotify.

Mer läsning