Allt fler människor i Latinamerika tar till gatorna för att kräva sina rättigheter, som här i Colombias huvudstad Bogota.

Allt fler människor i Latinamerika tar till gatorna för att kräva sina rättigheter, som här i Colombias huvudstad Bogota.

Avsnitt 111: Jord och makt i Latinamerika

I Latinamerika skövlas regnskog och miljöaktivister hotas och attackeras. I detta avsnitt av OmVärlden podd möter vi förutom några av aktivisterna också biståndsarbetaren Anna Tibblin och journalisten Lotten Collin.

Publicerad:

PODD

Avsnitt 111: Jord och makt i Latinamerika

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

Nyligen kom nyheten att avverkningen av skog i Amazonas inte varit så stor på tolv år. Som OmVärlden tidigare rapporterat har Jair Bolsonaro, president i Brasilien, även lagt fram förslag som skulle driva på avverkningen än mer.

Samtidigt rapporterar den internationella organisationen Global Witness år efter år om hur Latinamerika är den farligaste regionen för miljörättsaktivister i världen. Colombia sticker särskilt ut, men andra farliga länder för människor som försvarar miljön, rätten till mark att odla och mänskliga rättigheter är Brasilien, Mexiko och flera länder i Centralamerika.

Situationen är så allvarlig att Sveriges regering beslutat sig för att ta ett regionalt grepp på Sveriges utvecklingssamarbete med regionen. Just nu tas en regional strategi fram för hur Sveriges internationella utvecklingssamarbete med Latinamerika ska se ut.

I detta avsnitt av OmVärlden podd har därför OmVärldens chefredaktör, Erik Halkjaer, som själv har lång erfarenhet av att bevaka regionen, bjudit in Sveriges radios tidigare Latinamerikakorrespondent Lotten Collin, och biståndsorganisationen We Effects generalsekreterare, Anna Tibblin, som jobbat länge i och med regionen.

Lotten Collin är nyligen hemkommen från en reportageresa genom Amazonas, där hon följt en väg som skär rakt genom regnskogen och för med sig skogsskövling, utbredda sojaodlingar, betesmarker, illegala trähandlare, gruvor och förstörda naturreservat.

– Jag träffade Osvalinda Pereira som nyligen fick Edelstampriset. Hon är småbrukare mitt i Amazonas. Hon sa att hotet för oss är den storskaliga råvarurexporten, som soja och skog som blir betesmark och bekämpningsmedel som sedan gör att det inte går att odla alls, säger Lotten Collin.

We Effect har tagit fram en rapport, som heter Rätten till mat, som tar upp hur det går att vända en utveckling med ökande fattigdom och hunger under pandemin. Anna Tibblin säger att man behöver satsa på småskaliga bönder och på lokala jordbruk för att få hållbara matsystem på plats.

Regeringarna måste stödja sina egna folk

Varken Anna Tibblin eller Lotten Collin ser någon motsättning i människors rätt till mark att odla och skövling av skogen i Latinamerika. Utmaningen ligger snarare i att människor rätt till självförsörjning måste ha stöd i politiken, menar Anna Tibblin.

– Det måste finnas regeringar som är beredda att satsa på sina befolkningar, och se bortom sina egna snäva ekonomiska intressen. Det är en utmaning. Sen ser vi otroligt svaga stater, starka eliter, korrupta eliter och enorma motsättningar och enorma konflikter, säger Anna Tibblin.

Samtalet i podden kommer att kretsa kring makten över naturresurserna, en konflikt som genomsyrat det moderna Latinamerika i decennier, men som förvärrats de senaste åren. Lotten Collin talar också om en vallgrav mellan näringslivet och civilsamhället, som förvärrar situationen än mer.

I podden dyker även den nicaraguanska människorätts- och ursprungsfolksaktivisten, Lottie Cunningham Wren, upp. Hon tog nyligen emot Right Livelihood Award för sin kamp för mark i Nicaragua.

Även Angela Maldonado, prisbelönt miljörätts- och ursprungsfolksaktivist i Colombia, skildrar sin situation i Colombias Amazonas, och hur ett strandat fredsavtal inte bara ökar våldet utan hotar regnskogen.

Detta extra långa avsnitt av OmVärlden podd handlar om jord och makt i Latinamerika.

Erik Halkjaer

Mer läsning