Sveriges nya minister för internationellt utvecklingssamarbete, Per Olsson Fridh, har fler år som statssekreterare bakom sig. I OmVärlden podd pratar han om vad han vill som minister. 

Sveriges nya minister för internationellt utvecklingssamarbete, Per Olsson Fridh, har fler år som statssekreterare bakom sig. I OmVärlden podd pratar han om vad han vill som minister. 

Avsnitt 115: Per Olsson Fridhs nya kostym

OmVärlden podd möter doldisen som blev minister, Per Olsson Fridh. Med ansvar för internationellt utvecklingssamarbete vill han prioritera arbetet med covid-19, klimatförändringarna, demokrati, migration och en mer hållbar socioekonomisk utveckling.

Publicerad:

PODD

Avsnitt 115: Per Olsson Fridhs nya kostym

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

I detta avsnitt av OmVärlden podd tar sig chefredaktör Erik Halkjaer och producent Mattias Boström till utrikesdepartementet för ett samtal med Per Olsson Fridh. Han har nyss tillträtt som minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Efter att i sex år jobbat som statssekreterare hos tidigare kulturminister Alice Bah Kuhnke och ministern för internationellt utvecklingssamarbete, Peter Eriksson, kliver nu Per Olsson Fridh fram och tar plats i regeringen. Att han av många beskrivs som en doldis tar han lätt på.

– Som statssekreterare har min roll varit väldigt mycket att befinna mig i det poltiska navet och vara en drivkraft för de politiska förslagen och den politk som kunnat genomföras. Som statssekreterare är man ju aldrig den som är utåtriktad och företräder poltiken, säger han.

Inom civilsamhället och bland många biståndsorganisationer är Per Olsson Fridh inte heller en doldis. Han är snarare mycket uppskattad och välkomnas på posten. Han understryker dock att det ingalunda kramas och stryks medhårs i hans möten med representanter med civilsamhället.

– Det kan vara tuffa diskussioner om hur vi ska prioritera och vilka lösningar som krävs. Jag sätter ett värde på att uppriktigt lyssna och inser att jag har mycket att lära av de aktörer som har lång erfarenhet och partner på fältet, säger han i podden.

Det blir också ett samtal om huruvida man ska använda termen bistånd eller internationellt utvecklingssamarbete, och mediers fokusering på narkotikabruk och stiliga kostymer snarare än politikens innehåll.

Själv vill Per Olsson Fridh prioritera kampen mot effekterna av covid-19, klimatförändringarna, svaga demokratier och migration. Han hoppas också kunna lyfta vikten av en mer hållbar socioekonomisk utveckling.

Just fokus på demokrati är något som han tar över från sin företrädare Peter Eriksson, och i podden är han skarpt kritisk mot till exempel utvecklingen i Uganda. Han uppmanar också EU att avsluta sitt pågående budgetstöd till staten i Myanmar, där en militärjunta precis tagit makten.

Ljudkvalitén i avsnittet lider av visst teknikstrul vid inspelningen.

Erik Halkjaer

Mer läsning