Människans konsumtion av kött och mejeriprodukter är ett stort hinder för att uppnå ett mer hållbart samhälle där klimatförändringarna också bromsas in, menar deltagarna i detta avsnitt av OmVärlden podd. 

Människans konsumtion av kött och mejeriprodukter är ett stort hinder för att uppnå ett mer hållbart samhälle där klimatförändringarna också bromsas in, menar deltagarna i detta avsnitt av OmVärlden podd. 

Avsnitt 121: Den ohållbara köttkonsumtionen

Med grillsäsongen inför dörren bjuder OmVärlden in till ett poddsamtal om köttets förödande roll i vår livsmedelsproduktion. Deltar gör professor Henrik Lagerlund bakom en ny bok om matens filosofi, forskaren Elin Röös och Anna Nyquist, från Supermiljöbloggen.

PODD

Avsnitt 121: Den ohållbara köttkonsumtionen

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

I våra livsmedelsbutiker kan du köpa snart sagt vilken mat vi vill. En fantastisk utveckling, tycker Elin Röös, som forskar om hållbara livsmedelssystem, i senaste avsnittet av OmVärlden podd, men särskilt hållbart är det inte.

– Vi äter väldigt ohållbart. Om man har ett system som bidrar med så pass mycket som upp till 37 procent av alla växthusgaser som vi släpper ut så är det ohållbart. Vi kan inte fortsätta leva på det sätter givet klimatförändringarna, säger Henrik Largerlund, professor i filosofi vid Stockholms universitet, som också skrivit boken Matens filosofi: Hur du blir en filosofisk foodie.

I OmVärlden podd konstaterar både Henrik Lagerlund och Elin Röös, vid Sveriges Lantbruksuniversitet, att vår ohållbara konsumtion av mat inte bara handlar om utsläpp av växthusgaser. Det handlar också om hur jordbruket tar stora arealer mark och enorma mängder vatten i användning.

Elin Röös säger att det framför allt är vi invånare i västvärlden, eller den rika delen av världen, som äter mest ohållbart. Den mat vi äter i vår del av världen är mycket resurskrävande och är framför allt kopplad till en dramatisk ökning av konsumtion av kött och mejeriprodukter de senaste 20-30 åren.

I Sverige äter vi dubbelt så mycket kött som världens människor i gemen. Då är vi ändå inte värst, utan invånarna i till exempel USA, Australien och Brasilien äter mycket mer kött än svenskarna.

– Vår mat är också beroende av att en viss grupp lider väldigt i det här systemet och arbetar ibland som slavar, säger Henrik Lagerlund.

Ytterligare en aspekt är hälsan, att vi äter mer kött än vad som kanske är bra för oss. Det finns därför flera skäl till att dra ner på köttkonsumtionen, säger de medverkande i detta avsnitt av OmVärlden podd.

Samtidigt är det viktig att komma ihåg att 800 miljoner människor svälter på jorden idag, medan två miljarder människor lider av övervikt. Det handlar därför lika mycket om orättvisa och ojämlikhet som överkonsumtion bland en del av befolkningen.

Hållbarhetsforskaren Anna Nyquist, vid KTH i Stockholm, skriver mycket om matkonsumtion på Supermiljöbloggen. I OmVärlden podd säger hon att det inte heller är helt lätt att förstå vad som menas med hållbar konsumtion eller vad hållbarhet är överhuvudtaget.

– Det är för krångligt. Många människor har olika svar. Jättebra med närodlat, men då ser man att färre köper ekologisk mat. Vi kanske köper mindre på kött eller vego för att vi tänker närodlat, så jag tror att folk blir väldigt förvirrade. Det finns många olika uppfattningar om vad som är hållbar mat, säger Anna Nyquist.

I grunden handlar det om att vi inte ska leva på ett sätt där vi lånar av framtida generationer, samtidigt ska vi hålla oss innanför de planetära gränserna. I podden framgår det att när politiker och makthavare idag talar om hållbarhet gör de det utifrån en föreställning att folk ska veta vad det handlar om, men Sveriges egen livsmedelsstrategi, som ska vara hållbar, går till exempel helt på tvärs mot vad som är rimligt att vi svenskar ska äta för att inte låna resurser av framtida generationer.

Så innan det grillas ikväll, lyssna på detta avsnitt av OmVärlden podd.

Erik Halkjaer