Invigningen av World Pride på Malmö stadion, "Att vara dem vi är ska inte vara ett privilegium endast för ett fåtal", står det på skylten.

Invigningen av World Pride på Malmö stadion, "Att vara dem vi är ska inte vara ett privilegium endast för ett fåtal", står det på skylten.

Avsnitt 126: Från ord till handling på World Pride

I detta avsnitt av OmVärlden podd tar sig chefredaktör Erik Halkjaer an hbtqi-personers rättigheter, i ett samtal med RFSL:s ordförande Deidre Palacios, som deltar direkt från World Pride, i Köpenhamn. I studion även Evin Incir, Europaparlamentariker (S).

PODD

Avsnitt 126: Från ord till handling på World Pride

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

OmVärlden podd gästas i detta avsnitt av Evin Incir, Europaparlamentariker för Socialdemokraterna, och Deidre Palacios, ordförande för RFSL. Båda två deltar i World Pride som pågår i Köpenhamn och Malmö 12–22 augusti.

Evin Inicir, som är med i studion tillsammans med programledare Erik Halkjaer, konstaterar att hbtq-personers rättigheter är en fråga om mänskliga rättigheter generellt.

– Och vi ser just nu en stor tillbakagång både i EU och globalt vad det gäller hbtqi-personers rättigheter och det är en kamp som jag är med och bedriver i Europaparlamentet, säger Evin Incir.

World Pride hålls vartannat år, och Evin Incir menar att det är viktigt att finnas på plats och visa solidaritet med hbtq-rörelsen.

– World Pride handlar om att visa att det är det dags att gå från ord till handling. De beslutsfattare som vill nedmontera hbtqi-personers rättigheter, så World Pride är en tydlig signal om att det de gör aldrig kommer att accepteras av folket.

Deidre Palacios deltar i podden direkt från Köpenhamn. RFSL har en rad aktiviteter på plats. Bland annat möter de socialminister Lena Hallengren för att diskutera könstillhörighetslagen, som RFSL menar behövs förändras. Andra frågor på agendan är juridisk trygghet för regnbågsfamiljer och asylsökande hbtq-personer.

RFSL jobbar också mycket globalt för att bistå hbtq-personer och de organisationer som jobbar för deras rättigheter att nå ut, höras och bidra till förändring.

– Kriminalisering av de här rättigheterna råder forfarande i många länder. Vi ser också den en högerpopulistisk våg och en slags backlash för hbtqi-personers rättigheter som är klart oroväckande. Den finns på nationella nivå, men också globalt. Många av de organisationer vi jobbar med har det extremt svårt, säger Deidre Palacios.

Hon tycker Sverige är ett av de länder som internationellt verkligen håller hbtq-personers rättigheter högt, och att man fyller en viktig roll i FN och EU.

– Särskilt som det är ett stort antal länder som ignorerar eller motarbetar hbtqi-personers rättigheter och som gör allt för att osynliggöra dessa.

Samtidigt ser Deidre Palacios gärna att Sverige skulle kunna fokusera mer på hbtqi-personers situation och rättigheter i arbetet med de globala målen för hållbar utveckling. Det gäller framför allt frågor som asyl och migration, där Sverige skulle kunna göra mer, menar hon.

Mer läsning

Avsnitt 153: Fotbolls-VM:s mörka baksida

Fotbolls-VM skulle bli Qatars väg in i finrummet. Men nu pratas det istället om brott mot mänskliga rättigheter och döda migrantarbetare. Byggnads Johan Lindholm, journalisten Martin Schibbye och skribenten Ekim Çaglar talar om sport och politik i senaste avsnittet av OmVärlden podd.