OmVärldens chefredaktör Erik Larsson pratar med journalisten Moa Kärnstrand om hennes reportage om läget i Myanmar.

OmVärldens chefredaktör Erik Larsson pratar med journalisten Moa Kärnstrand om hennes reportage om läget i Myanmar.

Avsnitt 144: Striden i Myanmars djungel

Handgranaten briserade i hans hand. I OmVärlden Podd avsnitt 144 berättar Moa Kärnstrand om sitt reportage om de människor hon träffat som tagit upp vapnen mot militären i Myanmar. Många har fått betala ett högt pris.

PODD

Avsnitt 144: De strider i djungeln mot juntan

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

Det fanns en strimma hopp men för ett och ett halvt år sedan tog militären makten i Myanmar. De demokratiaktivister som motsatte sig kuppen fick betala ett högt pris. Enligt FN har 1500 civila dödats och tusentals fängslats. Demonstranter har torterats och många har flytt ut i djungeln för att ta till vapen mot militären. Journalisten Moa Kärnstrand berättar om sitt reportage som publicerades i OmVärlden för två veckor sedan.

– Vi ville försöka prata med människor som varit i djungeln och krigat mot militären, som valt att ge upp sina liv i stan för att resa till djungeln för att lära sig kriga med etniska gerillor, säger Moa Kärnstrand.

Hon berättar om nattklubbs dj:n Bar Bu som gått med i gerillan. Vänsterhanden sprängdes bort då han höll i en hemmabyggd handgranat. När Moa Kärnstrand träffade honom så befann han sig i Thailand där han fått vård. 

Hon beskriver Bar Bu som en som jobbade med att spela på fester och levde ett medeklass liv med sin familj i Yangon.

– Sen kom kuppen och därmed fick han ett politiskt uppvaknade. Han tillhör en generation som kanske inte har funderat så jättemycket kring politiken och spänningarna som finns i landet, säger Moa Kärnstrand i OmVärlden podd avsnitt 144.

Kuppen som militären genomförde den 1 februari 2021 blev, enligt henne, ett uppvaknande för honom. 

– Han såg våldet som militären utsatte människor på gatorna för. Det var väldigt mycket fredliga demonstrationer precis efter kuppen. Sedan dröjde det inte länge innan militären tog till våld mot demonstranterna, det blev väldigt blodigt och våldsamt. Han kunde helt enkelt inte acceptera det. Att militären gjorde på det här sättet.

Bar Bu spelade på nattklubbar i Myanmars största stad Yangon innan han beslutade sig för att ge sig ut i djungeln och slåss mot militären. De tre fingrarna i luften är gesten från "Hungergames"-filmerna som blivit en symbol för kampen mot auktoritära regimer.
Bar Bu spelade på nattklubbar i Myanmars största stad Yangon innan han beslutade sig för att ge sig ut i djungeln och slåss mot militären. De tre fingrarna i luften är gesten från "Hungergames"-filmerna som blivit en symbol för kampen mot auktoritära regimer. Foto: Daniel Quinlan

Etniska grupper samarbetar

Konflikten har inneburit att många har flytt sina hem och en konsekvens av det har blivit att etniska grupperingar i opposition har börjat samarbeta allt mer. 

– Det verkar som att i den gemensamma fienden, som militären är, så möts man nu, säger Moa Kärnstrand i OmVärlden Podd. 

Under reportageresan, i slutet av maj, var Moa Kärnstrand i den thailändska staden Mae Zot som ligger precis vid gränsen till Myanmar. En dag bombade Myanmars flygvapen alldeles i närheten. Explosionerna hördes över gränsen och enligt de uppgifter som spreds var flyktingar på väg över gränsen. 

– Så vi begav oss den kvällen ned mot de platser där vi trodde att de skulle komma över floden och de hade de mycket riktigt gjort, säger Moa Kärnstrand.

Flygattacker mot byar

Den senaste tiden har Myanmars flygvapen gjort flera attacker mot byar vid gränsen. Vid flera tillfällen har deras stridsflygplan också kränkt Thailändskt luftrum som använts som en inflygningszon för att attackera byar på det egna territoriet. 

Den senaste månaden har det också kommit flera rapporter som visar att det har gått allt bättre för motståndsrörelsen. 

– Det handlar väl om flera saker. Många har anslutit sig till oppositionsstyrkorna och de har lyckats öva sig och blivit bättre på att föra kriget. Sedan handlar det också om att militären har tappat folk och rapporter om att inte lika många vill börja på deras militärskola, säger Moa Kärnstrand i OmVärlden Podd. 

Mer läsning