Utfiskning och klimatförändring hänger ihop. I OmVärlden podd berättar Isabella Lövin om sin nya bok ”Oceankänslan”.

Utfiskning och klimatförändring hänger ihop. I OmVärlden podd berättar Isabella Lövin om sin nya bok ”Oceankänslan”.

Avsnitt 145: En ny berättelse om oceanen

I boken ”Oceankänslan” berättar Isabella Lövin om hur utfiskning går att koppla till klimatförändringar och om hur utvecklingsfrågor och klimatfrågan hänger samman. Men också om behovet av en ny berättelse – och vad denna kan vara.

PODD

Avsnitt 145: En ny berättelse om oceanen

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

Isabella Lövin, tidigare språkrör för Miljöpartiet, biståndsminister i den svenska regeringen och senast klimat- och miljöminister, besöker OmVärlden podd avsnitt 144. Avsnittet handlar om en tänkbar sommarläsning, nämligen Lövins bok ”Oceankänslan – om behovet av en ny berättelse” som kom ut i våras.

Det är uppföljaren till ”Tyst hav”, som kom ut 2007 och bland annat belönades med en Guldspade.

”Ingår i något större”

Tyst hav handlade om utfiskningen, och fiske- och havsfrågan är centrala även i ”Ocenakänslan”. Bland annat berättar Isabella Lövin om hur 70 till 90 procent av alla rovfiskar har försvunnit ur världshaven sedan 1950-talet. Det beror på ett allt mer effektivt industriellt fiske och att antalet valar – som var och en binder mer kol är 1000 träd – har minskat med 90 procent. Boken knyter också utfiskningen till vår tids stora knäckfråga: Klimatet.

– Bara bottentrålningen, har man nyligen kommit fram till, orsakar lika mycket koldioxidutsläpp som det globala flyget eftersom det frisätter så mycket kol från bottnarna som annars skulle ligga still där, säger Lövin i podden.

Men den vidare berättelsen i ”Ocenakänslan” handlar om behovet av samarbete och förtroende mellan människor och stater för att öka världens chanser att klara den tuffa klimatutmaningen som vi står inför.

– Oceankänslan är den känslan när man känner att man ingår i någonting större. Det är en känsla som väldigt många känner igen sig i och det är viktigt att prata om det och det tycker jag också är en viktig drivkraft i en hållbar politik, säger Isabella Lövin i podden.  

I dag saknas dock samtalet om denna känsla av samhörighet som mänsklighet, argumenterar hon.

Partierna har kastat in handduken, det låter oroande i valrörelsen säger Isabella Lövin i OmVärlden podd. Foto: Moa Kärnstrand

Vid ett vägskäl

Kriget i Ukraina, ökade spänningar i världen och pandemin har inte gjort det lättare för klimat- och miljöfrågor att nå toppen av dagordningen, påpekar Lövin.

– Jag tycker det är uppenbart att vi är vid något slags vägskäl, för vi har kommit en bit på väg när det gäller klimatpolitik, inte minst inom EU. Men står vi upp för vad vi måste göra nu?

Isabella Lövin oroas över hur partierna i Sverige låter i valrörelsen och säger att ”de har kastat in handduken varenda ett, utom mitt gamla parti”.

– De pratar om sänkta skatter på bensin och man måste få åka på charter och äta kött, säger Lövin.

Att komma in på det stundande riksdagsvalet är oundvikligt med ett tidigare statsråd i studion. Isabella Lövins Miljöpartiet står inför en stor utmaning i valet i september. Det finns många orsaker till att det är så svårt för politiker att ta sig an klimatfrågan och få gehör, enligt henne.

– Jag ser att det finns väldigt starka motkrafter, både ekonomiska och politiska, säger hon och tillägger att det länge funnits en felaktig uppfattning om att klimat- och miljöfrågor inte är politiska frågor och att det därför inte spelar någon roll vilket parti man röstar på. 

I själva verket spelar det stor roll, argumenterar hon i podden, och påpekar att hon under sina år ute i världen som representant för Sverige sett vad det inneburit att Sverige tagit en ledartröja globalt i klimatfrågan.

– Om det sprider sig att vi rullar tillbaka ambitionerna kring klimatet är det ingen bra signal internationellt.

Mer läsning