PODD
Avsnitt 149: Röster från Bokmässan
Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.
Under helgens Bokmässa fanns en rad organisationer samlade på Globala torget. Det var många som var påtagligt nöjda att ses igen efter två pandemieår. I montrarna stod företrädare för olika biståndsorganisationer och OmVärlden Podd passade på att göra flera intervjuer med olika biståndsprofiler
På de tre scenerna diskuterades läget i Sydafrika, klimatfrågor och hur unga ska vävas in i det globala frågorna. Men den stora frågan som många ställde sig var hur biståndet kommer att förändras när en ny regering tillträder.
Moderaterna och Sverigedemokraterna vill båda skära i biståndet. Samtidigt vill Liberalerna och Kristdemokraterna behålla enprocentsmålet, som innebär att en procent av bruttonationalinkomsten ska avsättas till bistånd.
Kritik mot socialdemokraterna
Louise Lindfors på Afrikagrupperna säger i podden säger att det pågår en stor mobilisering bland olika biståndsorganisationer.
– Stämningen pendlar mellan politisk depression och en otrolig kämparglöd och engagemangsvilja, säger hon och tillägger att Sverigedemokraterna, som fick ett starkt stöd i valet, och att deras program ligger långt ifrån det program som många biståndsorganisationer har.
Magnus Walan, policyrådgivare på Diakonia, var också på Bokmässan och han är kritisk till hur Socialdemokraterna har hanterat biståndet under sin regeringsperiod.
– De har misshandlat biståndet det senaste året. Det är otroligt olyckligt med så snabba och stora nedskärningar, säger han i OmVärlden Podd och syftar på de avräkningar som regeringen har gjort för att finansiera ett ökat flyktingmottagande från Ukraina.
Nyligen skrev OmVärlden att Diakonias generalsekreterare Lena Ingelstam lämnade sitt jobb efter internt missnöje. Frågan är när en ersättare ska tillträda?
– Det blir Diakonias styrelse som ska utse en efterträdare, det vet inte jag, säger Magnus Walan.

Varnar för svältkatastrofer
Anna Tibblin som är generalsekreterare för We Effect var en annan deltagare på Bokmässan. Organisationen jobbar med att stödja småbrukare i fattiga länder och hon varnar för de svältkatastrofer som håller på att utvecklas. Enligt henne finns en koppling mellan ökad hunger och den globala säkerhetspolitiken.
– Hunger leder till desperation, politisk instabilitet och oro. Det påverkar den globala ekonomin och svenska samhällets ekonomi och det driver människor på flykt. En instabil värld påverkar Sverige. Därför behöver ett starkt bistånd, säger Anna Tibblin.
Journalisten Mats Wingborg säger i OmVärlden Podd att han är orolig för att det kan bli besparingar i demokratibiståndet.
– För dem som värnar biståndet är det en nervös period nu, säger han.
Jobbar med klimatfrågor
Bakom Globala Torget finns en stor hall där människorättsjuristen och Amnestys styrelseordförande Parul Sharma står vid ett bord. Hon räknar med att det blir en tuff debatt om biståndets storlek och anser att den socialdemokratiska regeringens avräkningar har banat vägen för ytterligare besparingar från en tillträdande regering.
Själv jobbar hon mycket med klimatfrågor just nu. Om har klimatförändringar påverkar mänskliga rättigheter i Sydasien.
– Där ser man att deras kamp för att bibehålla klimaträttvisa är kopplad till våra konsumtionbaserade utsläpp i Västvärlden. Vi kan inte ha en situation där Västvärlden stänger sina dörrar samtidigt som man har sin hand i dessa regioner. De utsläpp som drabbar dessa regioner har att göra med vår överkonsumtion, säger hon i OmVärlden Podd.