PODD
Avsnitt 153: Fotbolls-VM:s mörka baksida
Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.
– Det är extremt stora kaserner. Flera hundra personer kan dela på en, två toaletter och en dusch. Den lukt man möts av då man går in i kasernerna...den går inte att beskriva. Det är väldigt extrema förhållanden, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i OmVärlden Podd avsnitt 153.
Han har varit i Qatar flera gånger och träffat arbetarna som byggt arenor och hotell i landet som nu står värd för VM i herrfotboll. Nu sitter han på fackförbundet Byggnads huvudkontor i Stockholm. Trots att Johan Lindholm främst företräder svenska byggjobbare så ser han det som sin uppgift att även lyfta villkoren för migrantarbetarna i Qatar.

De allra flesta jobbar sex dagar i veckan, elva timmar om dagen. För många är lönen mycket knapp. De lyckas endast spara någon tusenlapp i månaden. Jobbmäklare kräver provision, lokala mäklare utnyttjar situationen och fler av byggjobbarna har tvingats låna för att kunna åka utomlands och arbeta.
– Många berättelser handlar om att de inte får pengar som utlovats, säger Johan Lindholm och hävdar att Qatar ägnar sig åt ”sport washing”.
– Det här handlar om att rentvå en diktatur….det finns flera aktörer i sportvärlden och sponsorer som borde tänka sig för.
Johan Lindholm säger i podden att han hoppas och tror att omvärlden ska sätta stopp för det. Att uppmärksamheten får sponsorer och fotbollsvärlden att ställa krav på Fifa. Men än så länge tycker han inte att fotbollsorganisationen har varit lyhörd för kritiken.
– Fifa kan inte må bra invärtes. Ingen i den organisationen kan ju må bra av att se hur det är. Idrott och politik hör ihop. Den som säger något annat…det är skitsnack, säger Johan Lindholm i OmVärlden Podd.
Döda migrantarbetare på kort
Strax efter intervjun med Johan Lindholm träffar vi Blankspots chefredaktör Martin Schibbye. Han kommer till Byggnads huvudkontor för att spela in ett reklaminlägg med Johan Lindholm. Facket har tillsammans med flera andra sponsorer bidragit till Blankspots journalistiska satsning Cards of Qatar. I stället för vanliga fotbollskort har Blankspot gett ut kort med migrantarbetare som omkommit under VM-byggena. Korten med de döda migrantarbetarna och deras historier finns nu på Pressbyråer runt om i landet.
OmVärlden Podd följer med Martin Schibbye till hans redaktion i centrala Stockholm.
Under flera år har han kritiserat den dödssiffra som brukar ange att 6 500 migrantarbetare har omkommit i samband med byggandet av arenorna och hotellen. Det är en siffra som den engelska tidningen The Guardian fått fram genom att utgå från dödstal som rapporterats in från olika länders ambassader.

Men ingen vet egentligen hur många som dött, många försöker lägga ett pussel. Qatar själva hävdar, enligt Martin Schibbye, att tre har dött på själva arenorna. Sedan är ytterligare ett trettiotal dödsfall kopplade till arenabyggena. Qatar rapporterar även en annan siffra, på 15 000 döda migrantarbetare. Men där ingår även naturliga dödsfall som inte har en direkt koppling till byggandet av VM-arenorna.
En annan siffra är kring 2 000–3 000. Där har en brittisk journalisten gått igenom dödstalen noggrant, fall för fall, och hamnar kring den uppskattningen.
– Med Cards of Qatar vill jag gå bortom den här statistikdebatten. Jag vill berätta om människorna. Vad som fick dem att resa, vad konsekvenserna blev då det inte kom hem, säger Martin Schibbye.
Blankspot vill också rapportera om att pengarna från migrantarbetarna gör en stor skillnad i till exempel fattiga Nepal. Där byts nu grästaken mot plåt och det sker en stor minskning av fattigdomen, en medelklass växer sakta fram.
Martin Schibbye säger att Qatar har köpte sig VM:et för att bli en starkare spelare globalt. Men han är osäker på om det varit en lyckad strategi, med tanke på den negativa publicitet som de dåliga arbetsvillkoren lett till.
Politisk baktanke
Frågan kvarstår. Varför vill ett land som Qatar, som inte är någon fotbollsnation, arrangera ett VM? Det är för varmt att spela där under sommaren och arrangemanget beräknas kosta kring 2100 miljarder kronor.
OmVärlden Podd åkte hem till författaren och frilansskribenten Ekim Çaglar, vars bok Fotboll i krig och fred nyligen kom ut. Den handlar om nationalism och hur politiker använder fotbollen som ett maktinstrument.

Enligt Ekim Çaglar är VM-investeringarna ett sätt att skaffa sig "mjuk makt”, knyta allianser.
– Den mjuka makten gör att ekonomin blir mer motståndskraftig. Man kan se det som en försvarsgaranti.
2017 isolerades Qatar av Saudiarabien och flera grannländer.
– Men den här typen av turneringar bygger ett känslomässigt band till omvärlden. Makthavarna vill skapa starkare diplomatiska band och bättre affärsförbindelser.
Ekim Çaglar säger att det är svårt att veta om VM kommer att fungera som en försäkring och öka Qatars politiska inflytande.
– Det är svårt att mäta den här typen av effekter. Det är så mycket annat som spelar in, säger han i OmVärlden Podd.