PODD
Avsnitt 156: Hotet från Kina
Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.
Taiwan – eller Republiken Kina, som Taiwan formellt heter – blev till i sin nuvarande form när den förlorande sidan i den kinesiska inbördeskriget flydde från fastlandet till den jämförelsevis lilla ön i Sydkinesiska sjön. Det var också i den brytningen som konflikten om Taiwan, som vi hör om i dag, tog sin början. Det kommunistiska Kina på fastlandet har sedan dess hävdat att Taiwan tillhör dem och att de ska förena ön med Kina. Under president Xi Jinping har den målsättningen blivit allt tydligare.
Enligt styret i Taiwan skulle Kina kunna starta ett krig mot ön så snart som 2025. De menar att de militära spänningarna är de värsta på över 40 år.
I en specialpodd om Taiwanfrågan reder OmVärldens reporter Moa Kärnstrand ut den bakgrund som kan behövas för att förstå den upptrappande konflikten. Vad står på spel om Kina tar Taiwan? Och vad känner människorna på Taiwan inför risken för ett krig om deras ö?
På campus till National Taiwan University i huvudstaden Taipei träffar OmVärlden unga taiwaneser för att prata om hur de ser på risken. De är alla uppvuxna under den tid då Taiwan varit på väg emot att bli eller varit en demokrati, och deras syn på Kinas hot präglas av det.
– Jag är lite oroad, men inte särskilt mycket. Jag bryr mig inte så mycket om politik, säger en av de unga studenterna som OmVärlden pratar med.

Statsvetaren Shane Lin, som själv är ung och från Taiwan men som bott i USA, förklarar i podden vad det kan bero på att så många unga inte verkar oroa sig så mycket.
– Vi har blivit så vana vid Kinas hot, säger han.
I podden diskuteras också vad USA:s roll i Taiwanfrågan egentligen är och hur det kommit sig att många ser på ett möjligt krig om Taiwan som ett proxykrig mellan två stormakter – USA och Kina – om framtidens världsordning. Och om varför äldre taiwaneser känner sig svikna av USA.