Babatunde Osotimehin

Babatunde Osotimehin

Avsnitt 26: Flykt, sex och feminism

Den 23 maj börjar FN:s första humanitära toppmöte om hur världen ska hantera kriser, katastrofer och nya utmaningar. Men vilket stöd kan kvinnor på flykt få?– I de flesta konflikter blir kvinnors kroppar ett slagfält, säger doktor Babatunde Osotimehin, chef för FN:s befolkningsfond UNFPA.

Publicerad:

FN:s befolkningsfond UNFPA förser många flyktingar med mödravård och preventivmedel och har bland annat startat kvinnojourer i flyktingläger i Syrien. Men om de kan få abort efter en våldtäkt är upp till landet de visas i.

I det här avsnittet av OmVärlden podd talar chefredaktör Ylva Bergman med Dr. Babatunde Osotimehin, chef för FN:s befolkningsfond UNFPA, om hur flykt och världens kriser påverkar kvinnor och flickor, men också om sex och feminism, kulturell hänsyn, mäns ansvar och hbtq-personers rättigheter, och hur FN-organet arbetar för att stärka utsatta grupper i världen.

Bland annat arbetar UNFPA med att utbilda män om jämställdhet och genus.

För att få lokala ledare och politiker med sig måste man introducera nya tankesätt som kan accepteras i en mer traditionell kultur, och då föra fram argumenten som de ansvariga kan nappa på för att exempelvis ge ungdomar tillgång till sexualundervisning, upphöra med barnäktenskap, könsstympning eller andra skadliga sedvänjor.

– När jag lägger fram bevisen för att vi räddar liv när kvinnor får tillgång till hälsovård, säkra förlossningar och information, så brukar det fungera, säger Babatunde Osotimehin.

Däremot saknas det finansiering för att på allvar förändra många samhällen och öka tillgång till hälsovård, klinker och preventivmedel.

Är det inte politisk vilja som brister?

– Det är en kombination mellan brist på finansiering och politisk vilja. Vi behöver mobilisera civilsamhället så att förändring kan ske på marken. Så som skett i Etiopien där vi minskat mödradödligheten.

– Politiker kommer och går, det som har betydelse är att få med lokala ledare, religiösa ledare. Då kommer förändring att ske, säger Babatunde Osotimehin.

Mer läsning