Johan Hassel, Charlotte Petri Gornitzka och Pieter-Jan van Eggermont.

Johan Hassel, Charlotte Petri Gornitzka och Pieter-Jan van Eggermont.

Avsnitt 27: Uppdrag rädda världen - flipp eller flopp?

Behovet av en global agenda för att lösa framtidens humanitära utmaningar är stort. Nyligen genomfördes FN:s första humanitära toppmöte i Istanbul där 65 statschefer deltog och ambitionerna var höga, men vad blev egentligen resultatet? Och vad tror panelen om Sveriges chanser till en plats i FN:s säkehetsråd.

Publicerad:

– Det är otroligt viktigt att Sverige visar ledarskap, säger Charlotte Petri Gornitzka. Sverige har tagit initiativ, men nu prövas vi.

Det humanitära toppmötet skulle samla världen kring en mer holistisk agenda. Men vad hände, hur blev resultatet, framgång eller fiasko, och varför hoppade organisationen Läkare utan gränser av? Detta tas upp i det här avsnitttet av OmVärlden Podd.

Förra veckan presenterades en ny regeringen och biståndsministern fick en ny titel. Klimatfrågorna flyttas från Miljödepartementet till UD och Isabella Lövins roll blev minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, samt vice statsminister. Vad betyder det för utvecklings- och klimatfrågorna?

– Det handlar om pengar och resurser och hur de fördelas i världen. Vi lever med Panama Papers och den en procenten som äger majoriteten av jordens rikedomar. Men frågan är vad nationalstatens roll och kapacitet är i en global marknadsekonomi, menar Johan Hassel, VD för tankesmedjan Global Utmaning.

FN:s roll i kris- och konflikthantering är central, men organisationen lamslås av byråkrati och inre konflikter. Vad skulle ett svenskt medlemskap i säkerhetsrådet betyda och är den feministiska utrikespolitiken en exportvara?

I detta avsnittet av OmVärlden Podd talar chefredaktören Ylva Bergman med Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser, Johan Hassel, VD för tankesmedjan Global utmaning som också sitter med i regeringens Agenda 2030-delegation och Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Sida.

Mer läsning