Mohamed Salem växte upp i de västsahariska flyktinglägren i Algeriet.

Mohamed Salem växte upp i de västsahariska flyktinglägren i Algeriet.

Avsnitt 32: Identitet på flykt

Hur påverkas ens identitet av att vara på flykt? Och vad gör det med en ung människas mål och livsdrömmar att födas in i en konflikt om territorium och tillhörighet? Om det pratar OmVärldens reporter Axel Kronhom med Mohamed Salem, flykting från Västsahara, i det här avsnittet av OmVärlden Podd.

Publicerad:

Västsahara var tidigare en spansk koloni och hette då Spanska Sahara. Befrielserörelsen Front Polisario som kämpat för avkoloniseringen av landet förklarade då Västsahara som självständigt, men i november 1975 ockuperade Marocko området – en ockupation som fortsätter än i dag trots upprepade fördömanden från FN.

Sedan 70-talet har också flyktinglägren i Algeriet funnits, dit västsaharier flytt för att komma undan krig och förföljelse. Där bor i dag mellan 100-160 000 flyktingar – och en av dem är Mohamed Salem. OmVärlden träffade honom när han var på besök i Sverige, och diskuterade vad det gör med ens nationella identitet att växa upp i ett flyktingläger, utanför hemlandet.

Medverkande: Mohamed Salem
Reporter: Axel Kronholm
Ansvarig utgivare: Ylva Bergman

Mer läsning

Efter tre års förhandlingar har EU satt biståndsbudgeten för de kommande ju åren, och flera pågående projekt, som insatser i Libanon, kan nu få fortsatt finansiering.

EU spikar sjuårig biståndsbudget

EU ska de kommande sju åren satsa 79,5 miljarder euro på bistånd. Utöver fokus på bland annat de globala målen och effekterna av pandemin kan pengarna användas för att ställa krav på länder att ta emot asylsökande som fått avslag.

Tätbefolkade flyktingar i lättantändliga boendelösningar på torr mark är en livsfarlig kombo och orsakar lätt bränder, som i världens största flyktingläger, i Bangladesh, den 22 mars 2021.

Brand ödelägger delar av flyktingläger i Bangladesh

En brand har utbrutit i världens största flyktingläger, i Bangladesh. Fler än 88 000 flyktingar har drabbats. ”Det sätter fingret på att lägren är för tätbefolkade”, säger Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete, Per Olsson Fridh, som nyligen besökt lägret.