Avsnitt 35: Utvecklingsåret 2016

Att människor flyr har påverkat vad biståndspengar får användas till och skapat en ryckighet i pengaflödet.– Det har funnits en oförutsägbarhet på flera plan, säger Sofia Arkelsten, riksdagsledamot (M).

Publicerad:

2016 har beskrivits som ett riktigt dåligt år för mänskligheten. Med krig och uppblossande strider i Syrien, Jemen, Sydsudan, Burundi och oväntade resultat som gav världen Brexit, Trump och ett Arktis med värmerekord.

I det här avsnittet av OmVärlden podd diskuteras frågorna som dominerat 2016 och vad som väntar 2017.

Var det så illa som vi minns det?

– Vi har vetat i årtionden att flyktingar haft det illa. Att vi blev tagna på sängen är lite obegripligt, säger Ann Svensén, generalsekreterare för IM, Individuell Människohjälp.

– Egentligen är det inget nytt, migration är en kris som funnits länge, de här flyktingflödena har funnits på många platser. Däremot har det fått lov att prägla hur vi använder bistånd, säger Torbjörn Pettersson, chef för Sidas Afrikaenhet.

Att biståndet används för att stoppa flyktingar har av många setts som ett problem, som också inneburit en ryckighet där asylmottagandet får styra, istället för utveckling och fattigdomsbekämpning, menade panelen.

– Bistånd ska gå till bistånd, men hur definierar vi vad detta är? Där måste vi tillsammans vara väldigt kloka, säger Ann Svensén.

Mottagarländerna är tydliga

– Visst ser vi att nationella intressen finns i givarsituationer, men det finns trots allt många positiva exempel, mottagarländer som har koll på vad de vill ha, och där är det nu är en helt annan dynamik. Det är de stora europeiska givarna som använt bistånd för nationella intressen, säger Torbjörn Pettersson.

– 8 av 10 tycker biståndet är bra, men många färre kan säga vad biståndet innehåller. Bistånd har varit en politisk bransch, expertdrivet. Nu vill många fler in här och det kommer bli målkonflikter. Hur ska regeringen i Sverige hantera det? frågar Sofia Arkelsten, som tidigare riktat kritik mot att regeringen inte prioriterar tillräckligt inom nästa års biståndsbudget.

Samtliga höll dock med om att det är för lätt för bransch, politiker och media att fokusera kring problemen snarare än de framgångar och möjligheter som finns.

– Biståndsbranschen är problemorienterad per definition, vi måste se möjligheterna, säger Torbjörn Pettersson.

Men han får mothugg från Ann Svensén.

– Det civila samhället som arbetar med bistånd är jättebra på att se möjligheter, annars hade vi inte kommit så långt som vi gjort. Men det måste finnas en makt – och problemanalys, och det finns en väldig massa problem just nu.

– Det handlar om att se världen som den ser ut, och det är inte alltid som man lärt sig. Det tryck som biståndet nu utsätts för kan leda till något bra, att fler kommer in, säger Sofia Arkelsten.

Ylva Bergman

I den här podden deltar Torbjörn Pettersson, chef för Sidas Afrikaavdelning, Ann Svensén, generalsekreterare för IM, Individuell Människohjälp Sofia Arkelsten, riksdagsledamot och biståndspolitisk talesperson för Moderaterna, och Ylva Bergman, chefredaktör, OmVärlden.

Mer läsning