Avsnitt 36: Går Burma mot ljusare tider?

Burmas övergång till en fredlig demokrati är något som väckt stor beundran. Men hur går det? Senvintern 2016 rapporterade Human Rights Watch om etnisk resning av den muslimska minoriteten Rohingyafolket. – Viktigt att världen höjer sin röst för vad som sker, säger Johanna Kvist, informationsansvarig på Svenska Burmakommittén, och berättar att det finns ett stort intresse från svenska företag att investera i landet.

Publicerad:

Burmas bragd är svår att överdriva: en fredlig övergång från militärdiktatur till en folkvald regering. Men efter snart ett år med en demokratiskt vald regering är det tydligt hur långt landet har kvar att gå. OmVärlden Podd träffade Johanna Kvist, informationsansvarig på Svenska Burmakommittén, och pratade om den burmesiska demokratins begränsningar, militärens makt, väpnad konflikt, etnisk rensning och svenska företags frammarsch i det tidigare slutna landet.

Medverkande: Johanna Kvist, Svenska Burmakommittén
Reporter: Axel Kronholm
Ansvarig utgivare: Ylva Bergman
Foto: Svenska Burmakommittén, Johanna Hanno

Mer läsning

Bara den 30 april registrerade Indien fler än 3 miljoner fall av covid-19 och 3 500 dödsfall. Här förs en kvinna till universitetssjukhuset i Kolkata.

Avsnitt 123: Pandemin förlamar Indien

Var tionde vuxen indier har fått den första dosen vaccin, men i OmVärlden podd tar statsvetaren Sten Widmalm och generalsekreteraren för organisationen Pratham Sverige, Ingrid Eelde Koivisto, upp de många utmaningar som Indien står inför i skuggan av pandemin.