Biståndsforskaren Fredrik Söderbaum vill sätta regionalt utvecklingssamarbete på kartan.

Biståndsforskaren Fredrik Söderbaum vill sätta regionalt utvecklingssamarbete på kartan.

Avsnitt 39: Fel fokus i regionala Afrikabiståndet

Sverige har länge haft ett allt för ensidigt fokus på att bygga upp afrikanska regionala organisationer som Afrikanska unionen (AU). Det menar biståndsforskaren Fredrik Söderbaum, som dock ser vissa förbättringar i den nya svenska strategin för regionalt utvecklingssamarbete med Afrika. – De här frågorna har man negligerat under lång tid, säger han.

Publicerad:

I avsnitt 39 av OmVärlden Podd träffar vi Fredrik Söderbaum, professor vid institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet, som länge forskat på Sveriges bistånd till Afrika. Han berättar om hur man råkat förväxla mål och medel, hur biståndet blivit ineffektivt, om olika världsbilder på UD och Sida, och om hur man nu till slut har börjat inse detta och förändra hur man arbetar i Afrika. Söderbaum intervjuas av reporter Axel Kronholm.

Mer läsning

Bara den 30 april registrerade Indien fler än 3 miljoner fall av covid-19 och 3 500 dödsfall. Här förs en kvinna till universitetssjukhuset i Kolkata.

Avsnitt 123: Pandemin förlamar Indien

Var tionde vuxen indier har fått den första dosen vaccin, men i OmVärlden podd tar statsvetaren Sten Widmalm och generalsekreteraren för organisationen Pratham Sverige, Ingrid Eelde Koivisto, upp de många utmaningar som Indien står inför i skuggan av pandemin.