Avsnitt 42: Bistånd i en konfliktmiljö

Hur är det att jobba med bistånd i en svår konfliktmiljö som Israel och Palestina? Och vad hände när Sverige erkände Palestina? Vi pratar med Johan Schaar, före detta biståndschef för Sveriges utvecklingssamarbetet i Palestina.

Publicerad:

I juni 2017 är det 50 år sedan Israel ockuperade Västbanken och trots flera försökt till fred och försoning har situationen inte blivit bättre. Antalet israeliska bosättare har ökat och uppskattas till cirka 600 000 på Västbanken och i Östra Jerusalem.

I det här avsnittet av OmVärlden Podd talar vi med Johan Schaar, före detta biståndschef för Sveriges utvecklingssamarbetet i Palestina, om det om hur det är att jobba med bistånd i en svår konfliktmiljö som Palestina. Hur var det att att arbeta med bistånd under Gazakriget 2014 och vad hände när Sverige erkände Palestina?

Det handlar också om ett ökat tryck mot civilsamhällets organisationer, om biståndsfinansierade byggnader som rivs på Västbanken, och om kritiken mot det svenska biståndet för att stödja olämpliga organisationer.

– Det är fullständigt klart att Sverige inte stödjer Hamas. Sverige stödjer inte insatser i skolor som skulle vara våldsbejakande. Mycket av den här kritiken riktar sig mot UNWRA som ger hälsobistånd till tusentals barn och som får stöd av det internationella samfundet, inklusive av USA. Dessa givare granskar hela tiden stödet, till exempel vad som står i FN:s skolböcker. Jag upplever kritiken som ett systematiskt sätt att smutskasta och undergräva den kritik som finns mot den israeliska ockupationen, säger Johan Schaar.

Ylva Bergman

Mer läsning

Bara den 30 april registrerade Indien fler än 3 miljoner fall av covid-19 och 3 500 dödsfall. Här förs en kvinna till universitetssjukhuset i Kolkata.

Avsnitt 123: Pandemin förlamar Indien

Var tionde vuxen indier har fått den första dosen vaccin, men i OmVärlden podd tar statsvetaren Sten Widmalm och generalsekreteraren för organisationen Pratham Sverige, Ingrid Eelde Koivisto, upp de många utmaningar som Indien står inför i skuggan av pandemin.