– Sverige och resten av världen har ett val, anser Lobsang Sangay, premiärminister i den tibetanska exilregeringen.

– Sverige och resten av världen har ett val, anser Lobsang Sangay, premiärminister i den tibetanska exilregeringen.

Avsnitt 48: Tibets premiärminister: "Ni äventyrar världens demokrati"

De länder som inte står upp för Tibet äventyrar inte bara demokratin i världen, utan också klimatet. Det var budskapet när Lobsang Sangay, premiärminister i den tibetanska exilregeringen, nyligen besökte Sverige. Hör vår hela vår intervju med honom här.

Publicerad:

Länder som Sverige har ett val, menar Lobsang Sangay. Antingen försöker vi påverka och transformera Kina till att bli mer som oss, eller så låter vi Kina leda och i förlängningen förändra oss till att bli mer som Kina.

– Jag var precis i Danmark och Norge. Där har regeringarna beslutat att låta Kina hållas i frågan om Tibet. Jag hoppas att Sverige inte följer efter. För Tibet är bara början, det är en nedåtgående spiral. När ni gett dem Tibet står Xinjiang på tur, eller inre Mongoliet, sedan Taiwan och Hongkong. Och när ni gett dem allt det kommer Peking en dag att vilja lägga sig i vad ni kan säga och inte säga i Sverige.

Hör hela intervjun med Lobsang Sangay här:

Mer läsning

Bara den 30 april registrerade Indien fler än 3 miljoner fall av covid-19 och 3 500 dödsfall. Här förs en kvinna till universitetssjukhuset i Kolkata.

Avsnitt 123: Pandemin förlamar Indien

Var tionde vuxen indier har fått den första dosen vaccin, men i OmVärlden podd tar statsvetaren Sten Widmalm och generalsekreteraren för organisationen Pratham Sverige, Ingrid Eelde Koivisto, upp de många utmaningar som Indien står inför i skuggan av pandemin.

Människans konsumtion av kött och mejeriprodukter är ett stort hinder för att uppnå ett mer hållbart samhälle där klimatförändringarna också bromsas in, menar deltagarna i detta avsnitt av OmVärlden podd. 

Avsnitt 121: Den ohållbara köttkonsumtionen

Med grillsäsongen inför dörren bjuder OmVärlden in till ett poddsamtal om köttets förödande roll i vår livsmedelsproduktion. Deltar gör professor Henrik Lagerlund bakom en ny bok om matens filosofi, forskaren Elin Röös och Anna Nyquist, från Supermiljöbloggen.