Avsnitt 53: Oxfam-skandalen, kvinnodagen och Burma

Få koll på månaden som gått med OmVärldens redaktion. Vi samtalar om Oxfam-skandalen, internationella kvinnodagen, situationen i Kongo, läget i Burma, med mera.

Publicerad:

OmVärldens redaktion samtalar om månaden som gått. Det handlar om Oxfam-skandalen, årsdagen av mordet på Zaida Catalán, situationen i Burma, och mycket mer.

Under månaden som gått har världen bland annat uppmärksammat den internationella kvinnodagen. OmVärldens Louise Gårdemyr och Tova Jertfelt har tittat närmare på hur man ser på dagen i olika länder. Utöver att 8 mars uppmärksammas olika i olika länder visade det sig också att traditionerna förändrats över tid.

– Det ser väldigt olika ut. När 8 mars instiftades i Ryssland var det större fokus på demonstrationer och kamp för kvinnans rättigheter, medans idag är det mer att män delar ut blommor till kvinnor, säger Louise Gårdemyr.

Mer läsning

Bara den 30 april registrerade Indien fler än 3 miljoner fall av covid-19 och 3 500 dödsfall. Här förs en kvinna till universitetssjukhuset i Kolkata.

Avsnitt 123: Pandemin förlamar Indien

Var tionde vuxen indier har fått den första dosen vaccin, men i OmVärlden podd tar statsvetaren Sten Widmalm och generalsekreteraren för organisationen Pratham Sverige, Ingrid Eelde Koivisto, upp de många utmaningar som Indien står inför i skuggan av pandemin.

Människans konsumtion av kött och mejeriprodukter är ett stort hinder för att uppnå ett mer hållbart samhälle där klimatförändringarna också bromsas in, menar deltagarna i detta avsnitt av OmVärlden podd. 

Avsnitt 121: Den ohållbara köttkonsumtionen

Med grillsäsongen inför dörren bjuder OmVärlden in till ett poddsamtal om köttets förödande roll i vår livsmedelsproduktion. Deltar gör professor Henrik Lagerlund bakom en ny bok om matens filosofi, forskaren Elin Röös och Anna Nyquist, från Supermiljöbloggen.