Avsnitt 54: Biståndsbudgeten, Gaza och inspirerande möten

Få koll på månaden som gått med OmVärldens redaktion. Vi samtalar om regeringens vårbudget, situationen i Gaza, gissar (rätt) kring vem som blir årets pristagare i World's Children's Prize, och mycket mer. Denna vecka spelas podden in i både Beirut och Stockholm.

Publicerad:

Under månaden som gått har världen uppmärksammat den eskalerade situationen i Gaza. OmVärldens Mikael Färnbo och Ylva Bergman samtalar om läget, och Mikael Färnbo uppmanar svenska biståndsorganisationer att inte göra samma misstag som Norsk Folkehjelp.

Mer läsning

Bara den 30 april registrerade Indien fler än 3 miljoner fall av covid-19 och 3 500 dödsfall. Här förs en kvinna till universitetssjukhuset i Kolkata.

Avsnitt 123: Pandemin förlamar Indien

Var tionde vuxen indier har fått den första dosen vaccin, men i OmVärlden podd tar statsvetaren Sten Widmalm och generalsekreteraren för organisationen Pratham Sverige, Ingrid Eelde Koivisto, upp de många utmaningar som Indien står inför i skuggan av pandemin.

Människans konsumtion av kött och mejeriprodukter är ett stort hinder för att uppnå ett mer hållbart samhälle där klimatförändringarna också bromsas in, menar deltagarna i detta avsnitt av OmVärlden podd. 

Avsnitt 121: Den ohållbara köttkonsumtionen

Med grillsäsongen inför dörren bjuder OmVärlden in till ett poddsamtal om köttets förödande roll i vår livsmedelsproduktion. Deltar gör professor Henrik Lagerlund bakom en ny bok om matens filosofi, forskaren Elin Röös och Anna Nyquist, från Supermiljöbloggen.