OmVärlden Special – en ny poddsatsning från OmVärlden! Första avsnittet handlar om Sydafrika.

OmVärlden Special – en ny poddsatsning från OmVärlden! Första avsnittet handlar om Sydafrika.

Avsnitt 55: Apartheid och hemliga biståndsagenter

En special-podd från tidningen Omvärlden om det svenska biståndets historia. I flera avsnitt möter vi de som var med när det hände, som trotsat diktaturer, vapen och byråkrati med hopp om att föra världen framåt. De som var med när de avgörande besluten fattades.

Publicerad:

Först ut är Sydafrika och kampen mot apartheid där det svenska biståndet spelade en stor roll. Få svenskar vet om de hemliga biståndspengarna och agenterna under kodnamn. Följ med på en spännande historia om hemliga pengar, fjärrstyrda startknappar på Volvobilar och bankande hjärtan. Vi får höra Nelson Mandela, Olof Palme, Magnus Walan och Birgitta Karlström Dorph.

Vad hände sen? Vi följer upp den här podden med en nytt samtal om Sydafrika efter apartheid, den podden kan du lyssna på här.

Omvärlden Special görs av produktionsbolaget Ljudbang för tidningen Omvärlden. Producent och berättare är Ulrika Bergqvist, ansvarig utgivare Ylva Bergman.

Mer läsning

Bara den 30 april registrerade Indien fler än 3 miljoner fall av covid-19 och 3 500 dödsfall. Här förs en kvinna till universitetssjukhuset i Kolkata.

Avsnitt 123: Pandemin förlamar Indien

Var tionde vuxen indier har fått den första dosen vaccin, men i OmVärlden podd tar statsvetaren Sten Widmalm och generalsekreteraren för organisationen Pratham Sverige, Ingrid Eelde Koivisto, upp de många utmaningar som Indien står inför i skuggan av pandemin.

Människans konsumtion av kött och mejeriprodukter är ett stort hinder för att uppnå ett mer hållbart samhälle där klimatförändringarna också bromsas in, menar deltagarna i detta avsnitt av OmVärlden podd. 

Avsnitt 121: Den ohållbara köttkonsumtionen

Med grillsäsongen inför dörren bjuder OmVärlden in till ett poddsamtal om köttets förödande roll i vår livsmedelsproduktion. Deltar gör professor Henrik Lagerlund bakom en ny bok om matens filosofi, forskaren Elin Röös och Anna Nyquist, från Supermiljöbloggen.