OmVärlden Special om Sydafrika - här del två om biståndets betydelse och om vad som inte fungerade.

OmVärlden Special om Sydafrika - här del två om biståndets betydelse och om vad som inte fungerade.

Avsnitt 56: Sydafrika efter apartheid

Hur gick det med relationen till Sverige efter apartheids fall, korruptionen inom ANC och fördelningen av land till de allra fattigaste? Lyssna på del två av OmVärlden Special: Sydafrika.

Publicerad:

I förra avsnittet berättade vi om hur bland annat svenska biståndspengar stöttade ANC och kampen mot apartheid.

Men vad hände sen och hur fortsatte biståndet i landet? OmVärldens chefredaktör Ylva Bergman samtalar med Bertil Högberg som tidigt engagerade sig i kampen mot apartheid och sedermera kom att sitta i Afrikagruppens styrelse.

I podden berättar han att biståndet var av stor betydelse för att fortsätta bygga upp civilsamhället, för att skapa demokratiska institutioner som fria medier och ett domstolväsende, samtidigt som landreformen och sanningskommissionen inte riktigt lyckats.

Och hur var det med de svenska Jas-planen, den första försäljningen av stridsplan utanför Sverige.
Var det en payback för stödet till ANC från Sverige?

– Den rättegång som nu är inledd mot Zuma har också sin koppling till en del av det som hände kring den stora vapenaffären, säger Bertil Högberg.

Mer läsning

Bara den 30 april registrerade Indien fler än 3 miljoner fall av covid-19 och 3 500 dödsfall. Här förs en kvinna till universitetssjukhuset i Kolkata.

Avsnitt 123: Pandemin förlamar Indien

Var tionde vuxen indier har fått den första dosen vaccin, men i OmVärlden podd tar statsvetaren Sten Widmalm och generalsekreteraren för organisationen Pratham Sverige, Ingrid Eelde Koivisto, upp de många utmaningar som Indien står inför i skuggan av pandemin.

Människans konsumtion av kött och mejeriprodukter är ett stort hinder för att uppnå ett mer hållbart samhälle där klimatförändringarna också bromsas in, menar deltagarna i detta avsnitt av OmVärlden podd. 

Avsnitt 121: Den ohållbara köttkonsumtionen

Med grillsäsongen inför dörren bjuder OmVärlden in till ett poddsamtal om köttets förödande roll i vår livsmedelsproduktion. Deltar gör professor Henrik Lagerlund bakom en ny bok om matens filosofi, forskaren Elin Röös och Anna Nyquist, från Supermiljöbloggen.