I mitten av 90-talet fanns få kvinnor med vid förhandlingsborden. När fredsavtalet skrivs under 2016 har kvinnor från alla samhällsgrupper deltagit i processen.

I mitten av 90-talet fanns få kvinnor med vid förhandlingsborden. När fredsavtalet skrivs under 2016 har kvinnor från alla samhällsgrupper deltagit i processen.

Avsnitt 57: Kampen för fred i Colombia

En special-podd från tidningen Omvärlden om det svenska biståndets historia. I flera avsnitt möter vi de som var med när det hände, som trotsat diktaturer, vapen och byråkrati med hopp om att föra världen framåt. De som var med när de avgörande besluten fattades. Lyssna på kampen för fred i Colombia – och kvinnornas roll.

Publicerad:

1996 är det få som tror på fred i Colombia. Biståndet har funnit i landet sedan länge men konflikten om rätten till jordbruksmark, naturtillgångar och senare kokaodlingar har tvingat miljontals människor att lämna sina hem som nu lever som internflyktingar. Hit kommer den Sida-utsända Elisabet Hellsten och samtidigt installarede sig Anders Kompass på FN:s kontor för mänskliga rättigheter.

Lyssna på podden om arbetet för fred och Sverige och biståndets roll i Colombia, om hur kvinnor fick nog om att inte bli hörda. Vad som hänt efter fredsavtalet diskuteras i en uppföljande podd.

Omvärlden Special görs av produktionsbolaget Ljudbang för tidningen Omvärlden. Producent och berättare är Ulrika Bergqvist, ansvarig utgivare Ylva Bergman. Ljudillustrationerna i programmet har hämtats från Youtube, Nobelstiftelsen och nyhetsbyrån AP.

Läs mer om Elisabet Hellsten i en artikel om hennes bok: Utsänd – med livet som insats.

Mer läsning

Bara den 30 april registrerade Indien fler än 3 miljoner fall av covid-19 och 3 500 dödsfall. Här förs en kvinna till universitetssjukhuset i Kolkata.

Avsnitt 123: Pandemin förlamar Indien

Var tionde vuxen indier har fått den första dosen vaccin, men i OmVärlden podd tar statsvetaren Sten Widmalm och generalsekreteraren för organisationen Pratham Sverige, Ingrid Eelde Koivisto, upp de många utmaningar som Indien står inför i skuggan av pandemin.