Kommer den bräckliga freden i Colombia hålla? Den 17 juni är det dags för presidentvalets andra omgång.

Kommer den bräckliga freden i Colombia hålla? Den 17 juni är det dags för presidentvalets andra omgång.

Avsnitt 58: Colombias framtid

Colombia är mitt uppe i att välja en ny president och världen håller andan. Hur kommer valresultatet påverka den bräckliga freden? Vad har hänt efter fredsavtalet och vad krävs för att freden ska hålla? Lyssna på del två av OmVärlden Special: Colombia.

Publicerad:

I första avsnittet berättade vi om konflikten som splittrat landet i mer än 50 år - om den långa kampen för fred i Colombia. Medverkar då gör bland annat Sida-utstända Elisabeth Hellsten samt Anders Kompass.

Men vad har hänt sedan fredsavtalet undertecknades och vilken roll spelar Sveriges bistånd i fredsprocessen?

I den andra delen av OmVärlden Special: Colombia träffar OmVärldens reporter Louise Gårdemyr sociologen och Colombiakännaren Anders Rudqvist.

Colombia är just nu mitt uppe i ett presidentval där andra valomgången hålls den 17 juni. Det är framförallt två kandidater, högerpolitikern Ivan Duque och vänsterpolitkern och före detta guerillamedlemmen Gustavo Petro, som det står mellan.

– Gustavo Petro har backat upp fredsprocessen hundraprocentigt, medan Ivan Duque har kommit med flera reservationer, säger Anders Rudqvist.

I fredsprocessen deltog kvinnor från alla samhällsgrupper, något som kallats unikt och när fredsavtalet tecknades i september 2016 fanns ett kapitel om kvinnors rättigheter. Men när kvinnor från guerillan ska återingreras i samhället kan det uppstå en del krockar.

– Vi har hela problematiken med avväpning och omvandling från guerillasoldat till civil person som förmodligen är än mer problematiskt för kvinnor, säger Anders Rudqvist.

Sveriges roll och stöd har enligt Anders Rudqvist handlat mycket om att sätta fokus på frågor om mänskliga rättigheter och fattigdom.

Samtalet handlar också om korruptionsmisstankar, hotet mot mänskliga rättigheter, den ambitiösa jordreformen, internflyktingar och kokainsmuggling.

Mer läsning

Bara den 30 april registrerade Indien fler än 3 miljoner fall av covid-19 och 3 500 dödsfall. Här förs en kvinna till universitetssjukhuset i Kolkata.

Avsnitt 123: Pandemin förlamar Indien

Var tionde vuxen indier har fått den första dosen vaccin, men i OmVärlden podd tar statsvetaren Sten Widmalm och generalsekreteraren för organisationen Pratham Sverige, Ingrid Eelde Koivisto, upp de många utmaningar som Indien står inför i skuggan av pandemin.