Lyssna på terapisessionen om klimatet med Ahmed Al-Qassam, Sasja Beslik och Maia Hirasawa.

Lyssna på terapisessionen om klimatet med Ahmed Al-Qassam, Sasja Beslik och Maia Hirasawa.

Avsnitt 59: Vi bejakar vår världsångest för klimatet i Almedalen

OmVärlden bejakar världsångest i Almedalen under tre dagar. Lyssna på samtalet om vår oro för klimatet här.

Publicerad:

Känner du dig oroad över var världen är på väg? OmVärlden och Föreningen för utvecklingsfrågor (FUF) tar hjälp av en terapisoffa och kända profiler i Almedalen för att bejaka vår världsångest.

Vårt klot blir allt varmare samtidigt som klimatförnekarna fått vind i seglen med Trump-administraionen. Trots att allt fler tar ansvar, sopsorterar och äter mindre mängd kött så går det åt fel håll när det gäller den globala uppvärmningen. År 2050 varnas det för att det kommer finnas mer plast än fisk i haven.

– Vi har inte problem med klimatet, klimatet kommer klara sig utmärkt på egen hand. Vi människor har problem med oss själva, säger Sasja Beslik som är "klient" och halvligger på terapisoffan.

Ahmed Al-Qassam leder terapisessionen och drivs av existensångest:

– Min generation och mina barn står inför detta. Jag vill kunna titta mina barn i ansiktet och säga att jag gjorde det jag kunde, säger han.

Renar oss från vår världsångest gör Maia Hirasawa med sin låt "Aldrig" som handlar om att ta vara på nu:et.

Moderator är OmVärldens chefredaktör Ylva Bergman.

Mer läsning

Bara den 30 april registrerade Indien fler än 3 miljoner fall av covid-19 och 3 500 dödsfall. Här förs en kvinna till universitetssjukhuset i Kolkata.

Avsnitt 123: Pandemin förlamar Indien

Var tionde vuxen indier har fått den första dosen vaccin, men i OmVärlden podd tar statsvetaren Sten Widmalm och generalsekreteraren för organisationen Pratham Sverige, Ingrid Eelde Koivisto, upp de många utmaningar som Indien står inför i skuggan av pandemin.