Lyssna på terapisessionen om #metoo med Charlotte Petri Gornitzka, Luis Lineo och Maxida Märak.

Lyssna på terapisessionen om #metoo med Charlotte Petri Gornitzka, Luis Lineo och Maxida Märak.

Avsnitt 60: Vi bejakar vår världsångest för #metoo i Almedalen

OmVärlden bejakar världsångest i Almedalen under tre dagar. Lyssna på samtalet om #metoo här.

Publicerad:

Känner du dig oroad över var världen är på väg? OmVärlden och Föreningen för utvecklingsfrågor (FUF) tar hjälp av en terapisoffa och kända profiler i Almedalen för att bejaka vår världsångest.

Hösten 2017 avslöjade #metoo-rörelsen den globala tystnadskulturen kring sexuella trakasserier, i film, media och i stort sett alla branscher har övergrepp dolts och visselblåsare fått gå – så också inom biståndsbranschen, som ofta förknippats med att stå för goda värderingar, och flera skandaler har avslöjats under året.

Charlotte Petri Gornitzka är kvällens "klient" och gör sig bekväm på terapisoffan som tycker det som händer nu också för något positivt med sig.

– Vår bransch har vaknat upp. Nu kan vi tag i problemen, säger hon och menar att det handlar om maktmissbruk.

Terapeut är Luis Lineo som bland annat frågar Charlotte vad hon tycker om män och manlighet egentligen...

Även artisten Maxida Märak deltar i dagens terapisession:

– Män våldtar kvinnor och barn för att de kan. Vi måste ändra lagarna. Det ska vara nolltolerans” säger hon och avslutar samtalet med att framföra låten "Vill ni se en stjärna" som bland annat innehåller textraden "Kan ni låta en kvinna andas, lyfta av alla tunga kedjor när vi lyfter upp varandra".

Mer läsning

Bara den 30 april registrerade Indien fler än 3 miljoner fall av covid-19 och 3 500 dödsfall. Här förs en kvinna till universitetssjukhuset i Kolkata.

Avsnitt 123: Pandemin förlamar Indien

Var tionde vuxen indier har fått den första dosen vaccin, men i OmVärlden podd tar statsvetaren Sten Widmalm och generalsekreteraren för organisationen Pratham Sverige, Ingrid Eelde Koivisto, upp de många utmaningar som Indien står inför i skuggan av pandemin.

Människans konsumtion av kött och mejeriprodukter är ett stort hinder för att uppnå ett mer hållbart samhälle där klimatförändringarna också bromsas in, menar deltagarna i detta avsnitt av OmVärlden podd. 

Avsnitt 121: Den ohållbara köttkonsumtionen

Med grillsäsongen inför dörren bjuder OmVärlden in till ett poddsamtal om köttets förödande roll i vår livsmedelsproduktion. Deltar gör professor Henrik Lagerlund bakom en ny bok om matens filosofi, forskaren Elin Röös och Anna Nyquist, från Supermiljöbloggen.