Lyssna på terapisessionen om migration med Alice Petrén, Lisa Pelling och Joy M'Batha.

Lyssna på terapisessionen om migration med Alice Petrén, Lisa Pelling och Joy M'Batha.

Avsnitt 61: Vi bejakar vår världsångest för migrationen

OmVärlden bejakar världsångest i Almedalen under tre dagar. Lyssna på samtalet om migration här.

Publicerad:

Känner du dig oroad över var världen är på väg? OmVärlden och Föreningen för utvecklingsfrågor (FUF) tar hjälp av en terapisoffa och kända profiler i Almedalen för att bejaka vår världsångest.

För femte året i rad ökar antalet flyktingar och nu är 68 miljoner människor på flykt runt om i världen. De flesta flyr inom det egna landet eller till ett grannland. Krig eller förföljelse är de främsta anledningarna till att människor flyr, Europa svarar med att stänga sina gränser.

Under sista kvällen i Almedalen möter vi Alice Petrén som sträcker ut benen på terapisoffan. Hennes terapeut är Lisa Pelling.

Alice Petrén berör både paneldeltagare och publik med sina berättelser om möten med människor på flykt.

– Jag kan inte bidra med att försöka rädda en enskild, utan mitt bidrag är att försöka berätta om vad som händer, säger hon.

Samtalet kommer också in i en diskussion om biståndets roll.

– Bistånd är viktigt men kan samtidigt inte ta bort människors vilja och behov att migrera, säger Lisa Pelling.

Kvällens tredje deltagare är artisten Joy M'Batha som känner igen sig i att inte ha någonstans att ta vägen och som tycker att mer fokus bör ligga på att engagera unga.

– Om man lajkar en bild på facebook så har man stöttat Syrien, sen går man ut och fortsätter med sitt, säger hon.

Joy M'Batha framför sedan en skånsk cover på Coldplays "Fix you": "Fixar dig".

OmVärldens chefredaktör Ylva Bergman modererar samtalet.

Mer läsning

Bara den 30 april registrerade Indien fler än 3 miljoner fall av covid-19 och 3 500 dödsfall. Här förs en kvinna till universitetssjukhuset i Kolkata.

Avsnitt 123: Pandemin förlamar Indien

Var tionde vuxen indier har fått den första dosen vaccin, men i OmVärlden podd tar statsvetaren Sten Widmalm och generalsekreteraren för organisationen Pratham Sverige, Ingrid Eelde Koivisto, upp de många utmaningar som Indien står inför i skuggan av pandemin.

Människans konsumtion av kött och mejeriprodukter är ett stort hinder för att uppnå ett mer hållbart samhälle där klimatförändringarna också bromsas in, menar deltagarna i detta avsnitt av OmVärlden podd. 

Avsnitt 121: Den ohållbara köttkonsumtionen

Med grillsäsongen inför dörren bjuder OmVärlden in till ett poddsamtal om köttets förödande roll i vår livsmedelsproduktion. Deltar gör professor Henrik Lagerlund bakom en ny bok om matens filosofi, forskaren Elin Röös och Anna Nyquist, från Supermiljöbloggen.