Redaktionen diskuterar senaste tidens bevakning och djupdyker i FN:s fredsbevarande styrkor.

Redaktionen diskuterar senaste tidens bevakning och djupdyker i FN:s fredsbevarande styrkor.

Avsnitt 71: Hur bra är FN på att bevara freden?

OmVärldens redaktion berättar om den senaste tidens bevakning och fördjupar oss i reformeringen av FN:s fredsbevarande styrkor. Hur effektiva är fredsinsatserna? Och hur väl är de anpassade efter dagens utdragna och komplexa konflikter?

Publicerad:

FN:s fredsbevarande insatser har växt kraftigt och omfattar numera runt 100 000 soldater i 14 operationer runt om i världen. Samtidigt har de svårt att nå resultat i dagens komplexa konfliktmiljöer.

Nu har FN:s generalsekreterare Antonio Guterres lanserat ett omfattande reformprogram. På vilket sätt kommer det påverka fredsarbetet?

Hör OmVärldens reporter Mikael Färnbo berätta om sin reportageresa till FN:s insats i södra Libanon på gränsen till Israel. Där har FN haft trupp i 40 år, men parterna befinner sig fortfarande formellt i krig och en politisk lösning är avlägsen.

Vilken skillnad gör FN? Och hur vill man att insatserna ska se ut i framtiden?

Mer läsning

Bara den 30 april registrerade Indien fler än 3 miljoner fall av covid-19 och 3 500 dödsfall. Här förs en kvinna till universitetssjukhuset i Kolkata.

Avsnitt 123: Pandemin förlamar Indien

Var tionde vuxen indier har fått den första dosen vaccin, men i OmVärlden podd tar statsvetaren Sten Widmalm och generalsekreteraren för organisationen Pratham Sverige, Ingrid Eelde Koivisto, upp de många utmaningar som Indien står inför i skuggan av pandemin.