Lyssna på Svenska Afghanistankommitténs långa arbete för alla barns rätt till utbildning i Afghanistan.

 Lyssna på Svenska Afghanistankommitténs långa arbete för alla barns rätt till utbildning i Afghanistan.

Avsnitt 72: Svenska kampen för Afghanistan

Hör berättelsen om hur Svenska Afghanistankommittén blev en av det konfliktdrabbade landets största biståndsorganisationer.

Publicerad:

En special-podd från tidningen OmVärlden om det svenska biståndets historia. I flera avsnitt möter vi de som var med när det hände, som trotsat diktaturer, vapen och byråkrati med hopp om att föra världen framåt. De som var med när de avgörande besluten fattades. Lyssna på Svenska Afghanistankommitténs långa arbete för alla barns rätt till utbildning.

1979 anfaller Sovjetunionen sitt södra grannland Afghanistan. Invasionen gör Afghanistan till skådeplats för Kalla krigets senaste kraftmätning och världens ledare fördömer angreppet. Även i Sverige utbryter protester och i svallvågorna av protesterna bildas en helt ny biståndsorganisation: Svenska Afghanistankommittén.

I den här podden får du höra hur det gick till när det som började som en protestaktion mot Sovjet blev till en av Afghanistans största biståndsorganisationer med över 5 000 afghanska medarbetare.

Hör några av de personer som under åren manövrerat fram mellan ockupationsmakter, talibanledare och lokala krigsherrar i ett av världens fattigaste och mest utsatta länder. Allt för att fortsätta driva en av kommitténs viktigaste frågor: alla barns rätt till utbildning.

Medverkande: Anders Fänge, Afghanistankännare och tidigare landchef för Svenska Afghanistankommittén. Saeeda Shirzad, programchef för Svenska Afghanistankommiténs skolverksamhet och Andreas Stefansson, generalsekreterare SAK.

OmVärlden Special görs av produktionsbolaget Ljudbang för tidningen OmVärlden. Producent och berättare är Moa Larsson, ansvarig utgivare Ylva Bergman. Ljudillustrationerna i programmet har hämtats från Youtube, Sveriges radios arkiv och nyhetsbyrån Reuters. Research av Axel Kronholm.

Mer läsning