Avsnitt 73: Hoppet för Somalia

OmVärldens specialpodd om Somalia – om diasporan, biståndet och klimatkatastroferna.

Publicerad:

De senaste decennierna har Somalia plågats av krig, laglöshet och terror. Men efter en lång period av mörker spirar ett försiktigt hopp om framtiden.

Hör om vad som får människor i Somalia att hoppas på en bättre framtid för landet, om den somaliska diasporans roll för att återuppbygga staten och det civila samhället och vad biståndet kan göra för ett land som regelbundet drabbas av humanitära kriser i klimatförändringarnas spår.

Detta program handlar inte om Somaliland, regionen i nordväst som under 90-talet utropade sin självständighet och vars utveckling i stort sett varit fredlig och demokratisk. Somaliland som valt ett eget parlament och inte erkänner regeringen i Mogadishu har i huvudsak stått utanför det inbördeskrig som präglat övriga Somalia. Somaliland har inte erkänts av några andra länder.

Medverkande:

Abukar Omarsson, nationalekonom, under 2016-2017 rådgivare åt Somalias finansminister.

Leila Abdi Ishaq, engagerad privatperson.

Mathias Krüger, SIDA

Mikael Lindvall, ambassadör i Somalia 2013-2017 – Sveriges första sen inbördeskrigets utbrott på 90-talet.

OmVärlden Special görs av produktionsbolaget Ljudbang för tidningen OmVärlden. Producent och berättare är Moa Larsson, ansvarig utgivare Ylva Bergman. Ljudillustrationerna i programmet har hämtats från Youtube och tv-kanalen Al Jazeera. Research av Axel Kronholm.

Mer läsning

Bara den 30 april registrerade Indien fler än 3 miljoner fall av covid-19 och 3 500 dödsfall. Här förs en kvinna till universitetssjukhuset i Kolkata.

Avsnitt 123: Pandemin förlamar Indien

Var tionde vuxen indier har fått den första dosen vaccin, men i OmVärlden podd tar statsvetaren Sten Widmalm och generalsekreteraren för organisationen Pratham Sverige, Ingrid Eelde Koivisto, upp de många utmaningar som Indien står inför i skuggan av pandemin.

Människans konsumtion av kött och mejeriprodukter är ett stort hinder för att uppnå ett mer hållbart samhälle där klimatförändringarna också bromsas in, menar deltagarna i detta avsnitt av OmVärlden podd. 

Avsnitt 121: Den ohållbara köttkonsumtionen

Med grillsäsongen inför dörren bjuder OmVärlden in till ett poddsamtal om köttets förödande roll i vår livsmedelsproduktion. Deltar gör professor Henrik Lagerlund bakom en ny bok om matens filosofi, forskaren Elin Röös och Anna Nyquist, från Supermiljöbloggen.