Avsnitt 88: SKAM – ett uppriktigt snack om orättvisa

Hundratusentals svenskar semestrar i diktaturer som Thailand och Marocko. Våra kläder tillverkas under usla arbetsförhållanden i länder med utbredd fattigdom. De rika blir allt rikare och klyftorna ökar. Hur hanterar vi skammen? Kan den omvandlas till förändring? Välkommen till orättvisans skamvrå!

Publicerad:

Inspelat inför publik under Almedalsveckan på Gotland.

Medverkande:

Zinat Pirzadeh, ståuppkomiker
Hewan Temesghen, generalsekreterare, Fairtrade Sverige
Ahmed Abdirahman, näringspolitisk expert och initiativtagare till Järvaveckan
Kent Wisti, präst och bildkonstnär
Ylva Bergman (moderator), chefredaktör, OmVärlden

Vi är många som skäms över det vi gör eller inte gör för världen. En turbulent och ojämlik global utveckling får oss många gånger att plocka fram skämskudden. Men när verkligheten kommer allt närmre och skammen blir mer påtaglig kan det också leda till en vilja att förändra!

Lyssna på ett avväpnande och hjärtligt samtal om skam. Skäms vi mer idag? Går det att tala om en kollektiv skam? Kan skammen rentav leda till att fler förändrar beteenden som har en negativ inverkan på vår omvärld?

Mer läsning

Bara den 30 april registrerade Indien fler än 3 miljoner fall av covid-19 och 3 500 dödsfall. Här förs en kvinna till universitetssjukhuset i Kolkata.

Avsnitt 123: Pandemin förlamar Indien

Var tionde vuxen indier har fått den första dosen vaccin, men i OmVärlden podd tar statsvetaren Sten Widmalm och generalsekreteraren för organisationen Pratham Sverige, Ingrid Eelde Koivisto, upp de många utmaningar som Indien står inför i skuggan av pandemin.

Människans konsumtion av kött och mejeriprodukter är ett stort hinder för att uppnå ett mer hållbart samhälle där klimatförändringarna också bromsas in, menar deltagarna i detta avsnitt av OmVärlden podd. 

Avsnitt 121: Den ohållbara köttkonsumtionen

Med grillsäsongen inför dörren bjuder OmVärlden in till ett poddsamtal om köttets förödande roll i vår livsmedelsproduktion. Deltar gör professor Henrik Lagerlund bakom en ny bok om matens filosofi, forskaren Elin Röös och Anna Nyquist, från Supermiljöbloggen.