Lyssna på ett samtal om biståndsdebatten 2019. Vem är årets mäktigaste debattör och vad har egentligen debatten handlat om?

Lyssna på ett samtal om biståndsdebatten 2019. Vem är årets mäktigaste debattör och vad har egentligen debatten handlat om?

Avsnitt 95: Biståndsdebattens mäktigaste 2019

I OmVärldens årliga utnämning av biståndsdebattens mäktigaste utses de mest tongivande debattörerna inom global utveckling och bistånd. Hur har årets debatt sett ut och vem blev biståndsdebattens mäktigaste 2019?

Publicerad:

PODD

Avsnitt 95: Biståndsdebattens mäktigaste 2019

Podd-spelaren kommer från Libsyn. Inga personliga data sparas vid användning.

Inspelat inför publik under på OmVärldens kontor i Stockholm den 27 november.

Medverkande:

Parul Sharma, chef Greenpeace

Georg Andrén, generalsekreterare, Diakonia och orförande, Concord (avgående)

Ylva Bergman, chefredaktör, OmVärlden

Biståndsdebatten 2019 har präglats av klimatet, mycket tack vare Greta Thunberg och den rörelse som har växt sig allt större under året. Det engagemanget har fått det offentliga samtalet om bistånd och utveckling att handla mycket om klimatfrågan. Många klimatkämpar finns med på årets topplista – men debatten har också handlat om mänskliga rättigheter, företagsansvar, avräkningar, korruption, demokrati samt om biståndets existens.

Biståndsdebattens mäktigaste 2019 avslöjades under ett mingel på OmVärldens kontor i Stockholm – där några av topplistans höjdare, Parul Sharma och Georg Andrén, samtalade med OmVärldens chefredaktör Ylva Bergman.

Det blev ett intressant och avväpnande diskussion om debattåret som gått, klimaträttvisa, biståndsbranschens brist på mångfald, hur unga makthavare kan bli mer engagerade i biståndsfrågor, aktivism och biståndets plats i politiken.

Mer läsning